ГРАЂАНИ И РАДНА ПРАВА: Зашто нам ускраћујете пуну пензију?

0

У анкети коју је спровео Центар за истраживачко новинарство Крушевац – ЦИНК грађане је највише интересовало када ће доћи до промена обрачуна пензија за оне који немају испуњена оба услова и када ће почети примена Закона о платним разредима.

Средином децембра на четири портала – КрушевацПрес, 037инфо.нет, Пријатељство и РасинскиПарламент постављени су одговарајући обрасци који су пружали могућност читаоцима ових портала да поставе народним посланицима питања из домена радних права али и других области.

Одзив читалаца је био сасвим солидан имајући у виду да се током празника људи мање баве оваквим темама. Ипак, добили смо доста питања која ћемо проследити свим народним посланицима из Расинског округа како би могли да покрену одређене иницијативе и дискусије у Народној скупштини“, истиче Славиша Миленковић, координатор пројекта.

Неколико тема је доминирало у питањима грађана. Свакако најинтересантнија тема је промена обрачуна за пензију. Наиме, према важећим одредбама, особа која не испуњава оба услова за пензију, 40 година радног стажа и 65 година старости, има трајно умањење од 20,4%. Синдикати, пензионери али и они који тек треба да оду у пензију сматрају да је то неправедно и да умањење треба да се укине када пензионер напуни 65 година. Овакав став добио је велику подршку из свих крајева Србије.

Иначе, Веће савеза самосталних синдиката Србије у Крушевцу најавило је покретање иницијативе за промену ове одредбе.

Доста питања односило се и на исплату разних заосталих принадлежности радницима фирми које су у стечају или ликвидиране. За ову тему народни посланици баш и нису права адреса али је евидентно да велики број бивших радника још увек није наплатио своја потраживања.

Доста питања се односило и на почетак примене Закона о систему плата запослених у јавном сектору односно Закону о платним разредима како се обично назива. Овај закон је донет још 2016. године а његова примена је више пута одлагана и требало би да почне тек 1. јануара 2025. године. Одлагањем примене овог закона посебно су погођени просветни радници и они су јако незадовољни“, додаје Миленковић.

Неколико питања односило се и на одлуку Врховног касационог суда из 2022. године према којој помоћни радници у школама, теткице и домари, немају право на исплату регреса и топлог оброка јер су они садржани у коефицијенту.

Грађани су указали на још неколико занимљивих тема када је реч о радном праву. То су пре свега права радника који се запошљавају преко агенција, потом додатни рад здравствених радника, права трудница и породиља, право ученика у дуалном образовању као и Закон о хитној медицинској помоћи који је предат Народној скупштини крајем септембра 2022. године.

Уколико су ваша радна права угрожена народним посланицима се можете обратити попуњавањем одговарајућег обрасца који се налази на њиховом профилу на порталу Народне скупштине Републике Србије.

Народним посланицима можете обратити и преко портала Отворени парламент.

Довољно је да се региструјете својим и мејлом и да потом укажете народним посланицима на проблеме чије решавање захтева законске промене.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

one × four =

Skip to content