СИНДИКАТ ПОКРЕЋЕ ИНИЦИЈАТИВУ: Борба за пуну пензију!

Веће савеза самосталних синдиката Србије у Крушевцу планира да покрене иницијативу за враћање обрачуна пензије по старом закону.

Иницијатива Савеза самосталних синдиката Крушевца би била подношење захтева за враћање обрачуна пензија по старом Закону. Шта би то значило? То би значило да људи са 40 година навршеног радног стажа, без обзира на године старости, могу да оду у редовну а не превремену пензију”, истиче Саша Нешић, председник Већа СССС у Крушевцу.

Саша Нешић, председник Већа савеза самосталних синдиката Србије у Крушевцу ФОТО: ЦИНК – С. Миленковић

Нешић објашњава да постојећи прописи највише погађују људе који су почели да раде по завршетку средње школе. 

Ако је човек почео да ради са 20 година он би након 40 година рада, у 60 година старости, стекао услов за редовну пензију. По новом закону, који важи од пре пар година, пуна пензија се стиче само са 65 година старости. На тих пет година година разлике они имају умањење од 20,4 %. Узмимо на пример ако би пензија била 50.000 то је умањење од десетак хиљада, скоро 120.000 на годишњем нивоу. Зашто се ти људи кажњавају када су редовно уплаћивали дорпиносе током свог радног стажа?”, каже Нешић.

Захтев синдиката би требало да упућен Министарству за рад и социјална питања.Прва иницијатива је кренула из Пирота, пре неколико месеци, надовезао се Крушевац а прихватили су је и синдикални активисти из других градова.

У неколико наврата већ је било покушаја да се та иницијатива покрене пре Ковида али никакве одговоре нисмо добили. осим да се Међународни монетарни фонд не слаже са тим ставом Синдиката. Видећемо шта ће сада бити. Немамо конкретне податке колико људи је применом овог закона погођено у Крушевцу а колико у Србији али се ради о великом броју а то, пре свега, оних који су почели да раде по завршетку средње школе”, закључује Нешић.

Уколико су ваша радна права угрожена народним посланицима се можете обратити попуњавањем одговарајућег обрасца који се налази на њиховом профилу на порталу Народне скупштине Републике Србије.

Народним посланицима се можете обратити и индиректно, преко онлине формулара, постављена на четири портала.

Довољно је да кликнете на одговарајуће поље, напишете који су ваши проблеми и то пошаљете тиму Центра за истраживачко новинарство Крушевац! Ми ћемо питања проследити народним посланицима и објавити одговоре када буду стигли.

Онлине формуларе можете наћи на овим порталима:

KrusevacPress.com;

Rasinski parlament;

Prijateljstvo.com;

037info.net

 

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content