Haos na kruševačkim ulicama zbog “divljih” taksista!

0

Na ulicama Kruševca ima više od 400 taksi vozila od kojih polovina radi „na crno“. Zbog velikog broja nezaposlenih u gradu vlast toleriše haotično stanje.

U Kruševcu ima više od 400 taksi vozila
U Kruševcu ima više od 400 taksi vozila

Kada uđu u taksi vozilo Kruševljani nisu sigurni ko će ih voziti jer među vozačima ima vojnih penzionera, korisnika socijalne pomoći, narkomana…

Vozi ko stigne! Taksi vozi momak kojem je dozvola oduzeta na tri meseca, registrovani narkomani, alkoholičari, epileptičari. Pre par meseci je za volanom umro čovek srednjih godina koji je radio „na crno“. Kao taksista radi i čovek koji je penzionisan kao nervni bolesnik. Nema kontrole, niko im ne traži šestomesečnu dozvolu i lekarsko uverenje kao nama. Neki imaju falsifikovane taksi dozvole, kucane ispod oraha. – pričaju ogorčeni taksisti-samostalci iz udruženja „Kruševac Taksi“.

Registrovani taksisti već godinama pišu dopise lokalnoj vlasti, inspekcijskim službama i policiji kako bi se uveo red ali bez ikakvog uspeha.

Evidentirao sam 40 vozila koja rade “na crno”. Prikupio registarske oznake, tip vozila, boju, gde i kada stoje. Sve to sam dostavio inspekcijskim službama. Kažu da nemaju ingerencije. Svakog dana kombi na “Jugopetrolovoj” pumpi čeka putnike i niko ga ne dira. U naselju “Vlado Jurić” ima više od 20 “divljaka”, voze sa beogradskim, čačanskim tablicama… – kaže Boban Stojanović.

Vozači “Kruševac taksija” tvrde da je 80 odsto vozača u taksi udruženjima neprijavljeno.

Po svedočenju vozača iz jednog udruženja nijedno vozilo nema taksi dozvolu niti vozači taksi legitimaciju. Prijave radnika danas, sutra odjave a imaju papire narednih godinu dana. Jedan preduzetnik sa jednim rešenjem ima neograničen broj vozila. Plaća porez na jedno vozilo a ima deset, 20 radnika na crno. Milionske cifre se okreću u taksiju kroz rad na crno, neprijavljena vozilo, prodaju frekvencija. Prema našim saznanjima svoja vozila u udruženjima imaju policajci, radnici gradske uprave i drugih državnih službi. Zato i vlada ovakva anarhija. – objašnjavaju “samostalci” dodajući da je za vlast ovo neka vrsta socijalnog ventila jer u gradu ima skoro 16.000 nezaposlenih.

Milorad Miletić kaže da će legalni taksisti, ukoliko vlast nešto ne preduzme, organizovati proteste.

Država i lokalna samouprava krše zakon. Pokušaćemo da se organizujemo na nivou Srbije. Idemo u Beograd da se žalimo. Saobraćajna inspekcija, Inspekcija rada i Komunalna policija treba da jure „divljake“ a ne da ih štite. Kada smo išli u opštinu da se žalimo rekli su nam “Udrite ih!”. – tvrdi Miletić.

U Komunalnoj policiji kažu da svakodnevno rade na rešavanju problema sa “divljim taksistima”.

U poslednja tri meseca podneta su 64 prekršajna naloga. Za jedno taksi vozilo ponekad se napišu i tri prekršajna naloga a kazne su od 5.000 do 50.000 dinara. Problem je što su neki oguglali na naše prijave. Kada im se nakupi 10 do 15 naloga i kazna od 250.000 do 500.000 dinara oni zatvore udruženje i otvore novo a kazne ostanu nenaplaćene. – objašnjava Vladimir Kostić iz Komunalne policije.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content