HUMANITARNA AKCIJA: Pomoć za Aniku Manić

Anika Manić je dvogodišnja devojčica čiji život zavisi od dobrih ljudi jer je za njeno lečenje potrebno prikupiti  nešto više od dva miliona evra.

Anika boluje od spinalne muskularne atrofije, ili skraćeno SMA, tip 1. Dovoljno je reći da većina beba ne doživi svoj prvi rođendan, a da smrt nastupa sporo i bolno otkazivanjem organa. Bebe najpre izgube refleks gutanja, sto rezultira hranjenjem preko sonde direktno u želudac, ruke i noge ne pomeraju, otkazuju pluća, a život se svodi na aparate i terapije. I da li je potrebno pisati dalje!?

Lek koji može da pomogne Aniki je registrovan u zemljama Evropske Unije i u SAD i poznat je pod imenom – najskuplji lek na svetu, genetska terapija Zolgensma. Njegova cena iznosi 2 132 000 evra.

Lek mogu da dobiju deca  čija kilaža ne prelazi 13, 5 kg. Anika ima 12, 6 kg, a njeni roditelji su zvaničnim pismom obavešteni da imaju rok od mesec dana da uplate novac kako bi Anika mogla da primi lek. I to je kraj. Nakon tih mesec dana, Anikini roditelji spremaće se za put ili će biti prinuđeni da gledaju svoje dete kako umire.

Drugu soluciju je čak potresno i napisati, a ne možete ni zamisliti kako će biti Anikinim roditeljima ako je dožive. Pred nama je ispit ljudskosti, ispit empatije. I neka se svako od nas zapita samo na momenat – a, šta da je to moje dete!?

Hvala Bogu nije, ali budi zahvalan i pomozi koliko možeš. Svako od nas ako bi poslao makar samo jednu poruku Anika bi dobila lek. Da, samo jednu poruku koja iznosi 200 dinara koliko i kafa u kafiću. Šta je kafa u kaficu naspram nečijeg života? Kafa, nova torba, nove cipele… – vredi li  život deteta više od toga? Odgovor dajte sebi, ali u roku od mesec dana jer će posle biti kasno.

I dok uživate u pretprazničnoj euforiji, dok vaša deca pišu pismo Deda Mrazu Anika se bori za vazduh i jedino što želi je da je ništa ne boli. Ne želi novu igračku jer ne može da pomera ruke da bi se igrala, ne želi nove cipele jer ne može da hoda, ne želi ni ukusno parče torte jer već godinu dana ne može da guta i hrani se preko sonde direktno u želudac. Anika želi da ŽIVI bez aparata, da samostalno diše, da pomera svoje ruke i noge…

Anikini roditelji bi najradije da vreme stane, da ovih mesec dana ne prođu tako brzo. Ali, nažalost neke želje ne možemo ispuniti, dok neke možemo. Vreme ne možemo zaustaviti, ali možemo sakupiti novac. To možemo, potrebno je samo malo empatije i dobre volje. Svako od nas može biti Anikin Deda Mraz, svako od nas može otići na spavanje sa osećajem da vredi kao čovek jer je učinio dobro delo.

Kako pomoći:

SMS poruka 858 na 3030 za Srbiju

SMS poruka human858 na 455 za Švajcarsku

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000732571-65

Uplatom na devizni račun: 160600000073290242

IBAN: RS35160600000073290242

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content