I Kruševac na rodnom budžetiranju

Danas su, u Vladi Srbije, predstavnici opština i gradova koji su prihvatili principe rodno odgovornog budžetiranja potpisali Deklaraciju za unapređenje rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou.

Deklaracija za unapređenje rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou
Deklaracija za unapređenje rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou

Ovu Deklaraciju su potpisali predstavnici lokalnih samouprava Sombora, Kruševca, Niša, Šapca, Sremske Mitrovice, Stare Pazove, Kruševca, Novog Sada, Pančeva, Leskovca, Požarevca, Zrenjanina, Vrnjačke Banje, Kladova, Knjaževca, Negotina, Bora, Bele Palanke, Boljevca, Trstenika i Ražnja.

Po rečima potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović, ovo je veliki dan, zato što će od 2016. godine u republičkom budžetu i budžetima lokalnih samouprava početi da se uvodi rodno budžetiranje.

U Vladi kažu: “Rodno odgovoran budžet je važan, to nije budžet koji je posebno za žene i muškarce, to nije budžet u kome se novac deli pola na jedne, pola na druge, već se vodi računa da budžetska sredstva budu u skladu sa potrebama građana i građanki ovog društva”.

Kao dobar primer rodnog budžetiranja se navodi grad Užice. Tamo je, dok je, najveći deo sredstava uglavnom išao stočarstvu, bilo više muškaraca, a da se kasnije kada je deo orjentisan na poljoprivredu, ukjučilo mnogo više žena.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content