IN MEMORIAM: Milija Vuković

0

Jutros je, nakon duge i teške bolesti,  u 73. godini, preminuo čuveni glumac Milija Vuković.

Bio je doajen srpskog glumišta i dugogodišnji prvak drame Kruševačkog pozorišta. U svojoj plodonosnoj karijeri ostvario je preko 150 uloga, kako na matičnoj sceni tako i širom regiona, za koje je osvojio veliki broj najznačajnijih nagrada.

Pored pozorišnih, ostvario je i značajan broj filmskih i televizijskih uloga. Izneo je širok dijapazon glumačkih ostvarenja, bio inspiracija svim mlađim glumačkim generacijama i jedan od utemeljivača srpskog modernog pozorišta.

Svojom odlukom da ostane u Kruševcu doprineo je da se grad pozicionira kao jedan od pozorišnih centara u Srbiji i time zavredio poštovanje svih budućih pokolenja, kako stvaralaca, tako i obožavalaca pozorišne umetnosti. T

okom svoje glumačke karijere odigrao je sve najznačajnije uloge iz dela srpske i svetske književnosti. Njegovo glumačko stvaralaštvo ostaće upamćeno i cenjeno kroz sve naredne generacije umetnika i publike.

Komemoracija će se obaviti na jesen u Kruševačkom pozorištu, a sahrana će biti u petak, 17. aprila u 14:00 časova na Novom groblju u Kruševcu, u krugu porodice.

Milija Vuković je rođen u Vitoševcu 03.09.1947. godine. Glumom je počeo da se bavi kao učenik Ekonomske škole u Paraćinu. Na Akademiji dramskih umetnosti u Beogradu proveo je dve i po godine. Posle jednogodišnje pauze (zbog bolesti) umesto nastavka studiranja došao je u Kruševačko pozorište, gde je od 1. februara 1973. godine profesionalno glumio. Prva uloga mu je bila u „Zoni Zamfirovoj“ (Mane).
Publici se predstavio sa više od 150 umetničkih uloga – pozorište, igrani filmovi, televizija.
Kao dramski umetnik ( glumac i reditelj) gostovao je u pozorištima Beograda, Niša, Prištine, Zaječara i dr. Radio sa rediteljima kao što su Jovan Putnik, Muci Draškić, Jagoš Marković, Milan Karadžić, Siniša Kovačević, Nebojša Bradić, Darijan Mihajlović, Kokan Mladenović, Jug Radivojević…
Vuković je bio istaknuti dramski umetnik, dobitnik brojnih nagrada i priznanja među kojima su: 6 nagrada stručnog žirija na Susretima Joakim Vujić za najbolju ulogu, 2 Grand Pria Sima Krstović, 5 nagrada žirija grada domaćina Susreta Joakim Vujić, 2 nagrade Udruženja dramskih umetnika podružnice Niša i Titovog Užica, Pohvala Udruženja dramskih umetnika Srbije, Nagrada Politike ekspres za najbolju ulogu (Raskoljnikov), 2 nagrade publike na Nušićevim danima u Smederevu, 2 nagrade Bora Stanković u Vranju, 3 nagrade Zoranov brk na Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru, nagrade Zlatni ćuran za najbolju ulogu na Danima komedije u Jagodini (Jerotije Pantić), Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru, Zlatne značke KPZ Srbije za doprinos kulturi, Spomen plakete grada Kruševca, nagrade SIZ kulture Kruševca i godišnje nagrade Kruševačkog pozorišta Bora Mihailović.
Najupečatljivija ostvarenja su mu uloge u delima klasika srpske i svetske književnosti – Andrića, Selimovića, Ćosića, Nušića, Čehova, Dostojevskog, Ostrovskog….

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content