INICIJATIVA “SEJAČA SREĆE”: Selo Varvarin dobija novo mesto za okupljanje i rekreaciju meštana

Udruženje „Sejači sreće“ iz Sela Varvarin pokrenulo je inicijativu za sređivanje zemljišta pored zgrade mesne zajednice.

Neuređeno i zapušteno zemljište pored zgrade Mesne zajednice najpre će očistiti da bi na njemu zasadili biljke, a kasnije planiraju da ga opreme mobilijarom za najmlađe, kaže Vesna Marković, koordinatorka u udruženju „Sejači sreće“.

Hoćemo da napravimo igralište za decu, ali ne samo to – hoćemo da zasadimo cveće i drveće, posebno one vrste biljaka koje privlače divlji svet. Samim tim želimo da utičemo na očuvanje životne sredine. Ideja postoji već dugo, ali jednog trenutka smo videli platformu promeni.rs, prijavili smo se i od tada smo pokrenuli inicijativu da te ideje sprovedemo u delo. Videli smo da postoji veliko interesovanje naših meštana, a nama i jeste cilj da se uključi što više ljudi. Planiramo i mnogo aktivnosti koje ćemo organizovati u humanitarne svrhe, da obiđemo privrednike i vidimo da li su raspoloženi da pomognu finansijski“, kaže Markovićeva.

U prvoj fazi radova planiraju čišćenje lokacije i nasipanje terena, u čemu će im pomoći Opština Varvarin koja im je najpre odobrila da koriste ovu lokaciju, a zatim i obećala mašine za radove na lokaciji.

Nakon toga bi išla sadnja cveća i drveća. U međuvremenu ćemo videti šta od sredstava možemo da prikupimo, da animiramo meštane, jer će tu prvenstveno njihova deca da se igraju. Ne moraju da doniraju novac, možda će neku klackalicu, ljuljašku i slično. Mi imamo malo veće planove, koji iziskuju i veće troškove. Teren pored ovog prostora je dosta ruiniran, pa želimo vremenom i njega da sredimo, ali idemo korak po korak“, najavljuje Markovićeva.

Cilj nam je da podignemo svest kod svih meštana o očuvanju životne sredine. Oni će kroz sadnju upoznavati i nove biljke, saznaće zašto su korisne. Kulturno-umetničko društvo i fudbalski klub sela Varvarin su se uključili da svi zajedno udruženim snagama napravimo jedan lep prostor za našu decu“, kaže ona.

Prema rečima meštana, selo Varvarin nema sličan prostor za okupljanje mladih. Oni se svakako okupljaju na ovoj lokaciji, mada je trenutno nebezbedna za njih.

Deci će ovo mnogo da znači, jer oni nemaju svoj prostor, koriste prostor u varoši, ali tamo im zakazuju termine, ne puštaju ih redovno da vežbaju i treniraju. Ja sam stao na čelo malih privrednika sela Varvarin da pomognem ’Sejačima sreće’ koliko mogu, ali tu su i ostali. Oni hoće da počne nešto da se radi, pa će svako da se uključi kako može: neko će da donira sprave, neko zaštitnu ogradu, a neko će dati novac. Klub mesne zajednice nema uslove ni za okupljanje starijih meštana, ranije se tu okupljalo i više od 100 ljudi kada dođu sa njive da odmore, razmene iskustva. Međutim, sada nemaju gde. Stanu ispred neke prodavnice, razmene par reči i idu kući“, priča Ljubivoje Vučić iz sela Varvarin i dodaje da u njihovoj tradiciji upravo ova lokacija ima veliki značaj.

 Foto: MRCN 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content