NAJPLAĆENIJI FUNKCIONERI U SRBIJI: Crkni sirotinjo!

Državni funkcioneri u Srbiji u proseku primaju platu od oko 1.000 evra a rekorder po zaradama među srpskim političarima  je Dušan Bajatović, čije mesečna primanja prelaze 20.000 evra, piše portal Nova.rs.

Dušan Bajatović je godinama unazad naplaćeniji srpski političar. Iako na poziciji direktora JP Srbijagas prima “svega” 163.337 dinara, zbog brojnih funkcija koje obavlja na njegov račun mesečno legne 2.385.244 dinara. To je čak 40 puta od iznosa prosečne plate u Srbiji.

Najviša primanja ima kao član Nadzornog odbora Jugorosgasa, gde zarađuje čak 1.601.802 dinara, a na ime naknade za posao predsednika NP Podzemnog skladišta Banatski dvor mesečno dobija još 591.419 dinara. Uprkos milionima koji mu ležu na račun, Bajatović se nije odrekao ni skupštinskog paušala od 28.686 dinara, koji dobija svaki poslanik.

Uz sve ovo, Bajatović je u 2017. i 2018. dobio “godišnje nagrade” od preduzeća Podzemno skladište Banatski dvor u iznosu od po 7,1 milion dinara, a pre dve godine Ministarstvo finansija uplatilo mu je 8.546.193 dinara, na ime povraćaja više uplaćenih doprinosa za PIO.

Veoma visoka primanja za srpske standarde imaju članovi Odbora direktora NIS-a, koji su tamo postavljeni kao predstavnici države.

Taj posao već šest godina obavlja Danica Drašković, supruga lidera SPO-a Vuka Draškovića, koja je inače penzionerka od 1996. godine.

Na funkciji članice Odbora direktora NIS-a Draškovićeva mesečno zarađuje 771.000 dinara, a njena penzija iznosi 40.000 dinara.

Ona je prethodno bila i članica UO NIS-a, a kako je objavljeno u njenoj biografiji, radila je na poslovima finansija u banci, na pravno-ekonomskim poslovima u privredi i kao gradski sudija za prekršaje u Beogradu. Vlasnica je izdavačke kuće “Srpska reč”.

U Odbor direktor NIS-a u septembru 2019. udomljen je i Dragutin Matanović, koji je u medijima bio predstavljen kao savetnik predsednika Aleksandra Vučića. U njegovoj imovinskoj karti na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije piše da njegova mesečna plata iznosi 6.670 evra, odnosno oko 784.700 dinara.

Veoma visoka primanja od 535.000 dinara ima i guvernerka Narodne banke Srbije, iako je po dolasku na tu funkciju sebi smanjila platu, navodeći da je njen prethodnik, koji je zarađivao oko 658.000 dinara, imao “sramno visoku” zaradu.

Tabakovićeva je inače zaposlena u Telekomu Srbija kao stručnjak za ekonomske poslove, ali joj zbog funkcije koju obavlja radni odnos u toj kompaniji u statusu mirovanja.

Izvor: Nova.rs

Foto: Medija centar Beograd

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content