INICIJATIVA ZA UVOĐENJE GRAĐANSKIH PATROLA: Neko nas posmatra…

0

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA predlaže da se Ministarstvu unutrašnjih poslova, u borbi protiv maloletničkog kriminala, dobrovoljno priključe i civili. Stručnjaci kažu da je to nepotrebno, ali i opasno.

S kim se učenici druže, beže li sa časova, prodaje li im neko drogu, ima li ikakvih sumnjivih pojava oko škola – da to uoči i prijavi policiji bio bi zadatak građanskih patrola.

Stevan Đokić iz Centra DBA, koji uvođenje patrola i predlaže, kaže da bi policiji dojavljivali besplatno, a umesto pištolja bili bi opremljeni radio vezom.

Zadatak patroliranja pripada policajcima, a ne građanima, smatra profesor prava Bogoljub Milosavljević i dodaje da je tu ideju o civilima koji nadgledaju druge lako zloupotrebiti za potrebe političkih stranaka.

Takve stvari se dešavaju u nekim revolucionarnim vremenima, kada se neke partijske vojske prave, ali svi ti pokušaji i takvi modeli završavaju nesrećno. To je tipično za neke druge modele i režime vlasti, a ne za demokratsko društvo”, upozorava on.

U ovoj organizaciji koja se bavi, kako navode, razvojem bezbednosti u privatnim obezbeđenjima i detektivskim agencijama, odredili su i ko bi mogao da učestvuje u Građanskim patrolama. Kažu, patroldžije bi mogle biti i svršeni studenti studija bezbednosti, ali i bivši policajci.

To bi bili ljudi koji nemaju krivični dosije“, objašnjava Đokić.

Patroldžija u tom slučaju ne može da bude ni predsednik Centra DBA i predlagač projekta Stevan Đokić.

Narodna poslanica Marinika Tepić na Tviteru je objavila da upravo Đokić poseduje krivični dosije. U tom dosijeu navodi se da ga je policija od 1993. do 2006. sedam puta evidentirala, između ostalog, zbog lažnog predstavljanja, uništavanja dokumenata o glasanju, pronevere.

Ja jesam privođen, ja to ne krijem, ja jesam privođen, to je bilo pre ‘iks’ godina, pre 10 godina, ma pre 20 godina, recimo, jesam privođen. Jednom sam, eto, razbio kutiju na biračkom mestu, zato što smo primetili varanje na izbornom mestu, drugi put je bila tuča, kasnije je utvrđeno da je samoodbrana. Poenta je da je Stevan Đokić privođen, ali nikada nije osuđivan“, kaže Đokić.

Đokić kaže da mu tek predstoje razgovori s vlastima o formiranju patrola i da ih je do sada, u toj ideji, od političkih stranaka, otvoreno podržala samo Srpska desnica na čelu sa Mišom Vacićem.

Izvor: N1

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content