IZGRADNJA SEOSKIH VODOVODA: Do 2023. godine 93% domaćinstava Grada Kruševca imaće zdravu pijaću vodu!

0

U prethodnih nekoliko godina JKP „Vodovod-Kruševac“ uložilo je dosta sredstava, što iz sopstvenih izvora, što iz budžeta Grada, što od Republičke direkcije za vode, kako u održavanje dotrajale vodovodne infrastrukture u gradu, tako i za izgradnju nove u seoskim naseljima.

Osnovni cilj Vodovoda je da svi korisnici imaju zdravu pijaću vodu sa vodosistema „Ćelije“. Iako se vodilo računa da sva ulaganja budu ravnomerna, ipak prioritet u protekle tri godine bio je ulaganje u komunalnu infrastrukturu seoskih naselja na teritoriji Kruševca, koja nisu priključena na centralni sistem vodosnabdevanja i koja još uvek nemaju zdravu pijaću vodu”, ističe Vladimir Milosavljević, generalni direktor JKP “Vodovod” i dodaje.

Gradonačelnica Jasmina Palurović i Vladimir Milosavljević, direktor JKP “Vodovod” prilikom puštanja u rad seoskog vodovoda u Velikom Grkljanu FOTO: JKP “Vodovod”

Od 2017. godine se intenzivno radi na proširenju vodovodne mreže, tako da je tadašnji budžet od 49 miliona dinara bio opredeljen za izgradnju mreže za šest sela preko Morave i to: Konjuh, Kamenare, Ljubava, Lazarevac, Komorane i Globare. Tada je urađen magistralni cevovod i sekundarna mreža za sva ta sela i delom za Kamenare, jer su meštani tog sela sopstvenim sredstvima već bili izgradili deo sekundarne mreže“.

U 2018. godini su otpočeti i završeni radovi na izgradnji crpne stanice i rezervoara Kamenare, crpne stanice u selu Veliko Grkljane i 25 kilometara kompletne vodovodne mreže u selima Lomnica i Buci. Vrednost radova bila je oko 36 miliona dinara.

Intenzivni radovi su se nastavili i u 2019. godini, kada je budžet od 60 miliona dinara bio opredeljen za 14 različitih vodnih objekata, tako da se slobodno može reći da je “Vodovod” bio jedna velika građevinska firma u prethodnoj godini. Završetak hidroforskog postrojenja i nedostajuće vodovodne mreže, odnosno kompletnog vodovodnog sistema, obezbedio je da i selo Kamenare u novembru 2019. konačno dobije vodu u svih 106 domaćinstava, koliko ovo selo ima. Takođe, urađena je i crpna stanica u Konjuhu, rezervoar i hidroforsko postrojenje u Velikom Grkljanu, kao i dva rezervoara i dve crpne stanice u selima Velika Lomnica i Buci”, dodaje Milosavljević.

Prošle godine, posle 10 godina čekanja, otpočeti su radovi na izgradnji vodovodnog sistema Dvorane – Zdravinje. Na tom potezu se nalazi pet sela – Dvorane, Lovci, Poljaci, Petina i Zdravinje koja su, takođe, sopstvenim sredstvima 2007. godine izgradili sekundarne mreže, ali do sada ništa više nije urađeno. Kako su se stekli uslovi za nastavak radova u 2019. godini otpočeti su radovi i na tom sistemu, tako da je urađena crpna stanica Modrica, kao i crpna stanica i rezervoar Dvorane. Vrednost ovih radova bila je oko 20 miliona dinara.

Stanovnici Petine će u naredne dve godine dobiti vodu sa vodosistema Ćelije FOTO: JKP “Vodovod”

Tokom 2020. godine radilo se na kompletiranju sistema Veliko Grkljane, odnosno na povezivanju linija na novoizgrađene objekte – rezervoar i crpnu stanicu. Pored toga, radilo se na sistemu daljinskog upravljanja i nadzora koja je obuhvatila integraciju objekata na potezu crpna stanica – rezervoar Veliko Grkljane u postojeći sistem SKADA (SCADA) odnosno u komandni centar vodovoda.

Ovakav sistem omogućava daljinsko automatsko upravljanje pumpama u crpnoj stanici Veliko Grkljane odnosno ujednačeno vodosnabdevanje vodom potrošača u ovom selu. Početkom oktobra 2020. godine ovo naseljeno mesto je dobilo vodu u svih 120 domaćinstava. Za ovu investiciju Grad Kruševac je izdvojio preko 10.000.000 dinara, a Vodovod oko 8.500.000 dinara“, podseća Vladimir Milosavljević.

Pored Velikog Grkljana zdravu pijaću vodu će u naredne dve godine dobiti i Velika Lomnica, Buci, Dvorane, Petina, Poljaci, Lovci, Zdravinje u kojima se aktivno odvijaju radovi na izgradnji objekata i kompletiranju sistema.

Crpna stanica u Velikom Grkljanu FOTO: JKP “Vodovod”

Da bi se završio celokupan sistem na potezu Dvorane – Zdravinje u 2020. godini započeta je izgradnja preostalih objekata – crpne stanice i rezervoara Petina, rezervoara i hidroforskog postrojenja Poljaci, čiji su radovi u toku, a intenzivno će se tokom 2021. godine raditi na završetku magistralnog cevovoda Dvorane-Zdravinje u dužini od 6,9 kilometara kako bi se ceo vodovodni sistem kompletirao na ovom potezu, kao i na kompletiranju sistema Lomnica – Buci. Za radove u ovih 7 naseljenih mesta iz gradskog i republičkog budžeta i budžeta Vodovoda biće izdvojeno 82 miliona dinara.

Na potezu Kobilje – Lovci početkom ove godine izgrađena je vodovodna mreža u dužini od 550 metara i vodu je dobilo 6 kuća – jedna u Kobilju i pet u Lovcima. U narednom periodu novoizgrađeni priključci biće prevezani na postojeću vodovodnu mrežu u Kobilju. Sredstva u vrednosti od 2.000.000  dinara finansiralo je JKP „Vodovod – Kruševac“.

U okviru postavljanja visokonaponskog kabla do izletišta „Jastrebac“, tokom 2020. godine izvodili su se radovi i na izgradnji vodovodne linije kojom bi se obezbedila zdrava pijaća voda za izletište „Jastrebac“ sa sistema „Ćelije“. Glavni cevovod polazi iz naseljenog mesta Buci. Ukupna dužina vodovodne linije je 5.500 metara. Vrednost radova na postavljanju vodovodne linije je oko 12.000.000 dinara. Sredstva je obezbedio JKP “Vodovod – Kruševac“. U narednoj fazi treba izgraditi dve crpne stanice sa kompenzacionim bazenima. Vrednost svih radova na vodovodnom sistemu iznosi oko 45.000.000 dinara.

Rekonstrukcija centra Kruševca biće iskorišćena za zamenu dotrajalih vodovodnih cevi FOTO: JKP “Vodovod”

Takođe, u planu su i radovi u selima preko Morave i to izgradnja crpne stanice Ljubava, izgradnja rezervoara Konjuh, izgradnja crpne stanice i rezervoara Globare, čiji će radovi otpočeti već ove godine. Za narednu se planira izgradnja crpne stanice, hidroforskog postrojenja i rezervoara Lazarevac i završetak sekundarne mreže kako bi se i taj sistem u bliskoj budućnosti pustio u rad za koje će biti opredeljeno oko 27.000.000 dinara.

Na teritoriji grada Kruševca od 101 naseljenog mesta, uključujući i grad, na sistem vodosnabdevanja „Ćelije“ trenutno je priključeno 67 naseljenih mesta, a u naredne dve godine ovoj grupaciji priključiće se još 12, što znači da će vodu sa sistema „Ćelije“ imati preko 93 odsto domaćinstava na teritoriji grada Kruševca.

Što se tiče dovođenja zdrave pijaće vode sa sistema ”Ćelije” za regiju Đunis – Kaonik – Pozlata – Sušica – Crkvina – Jošje realizacija projekta u vezi izgradnje rezervoara, crpnih stanica, hidroforskih postrojenja i magistralnog cevovoda iz pravca Kruševca bi trebala da bude u periodu od naredne tri godine zbog razuđenosti i dužine vodovodnog sistema. Projekat za izgradnju novih vodovodnih sistema za ovih šest sela je urađen, a sa meštanima je dogovoreno da samodoprinosom omoguće izgradnju sekundarne mreže, kako bi se svi pomenuti radovi istovremeno i završili. Magistralni sistem će se finansirati iz budžeta grada Kruševca, sredstvima Republičke direkcije za vode i JKP ”Vodovod-Kruševac” za koji bi trebalo da se izdvoji oko 120.000.000 dinara.

Intenzivni radovi na poboljšanju vodovodne mreže FOTO: JKP “Vodovod”

Takođe, “Vodovod” je preuzeo aktivnosti koje se odnose na preuzimanje seoskih vodovoda, odnosno na upravljanje, održavanje i korišćenje seoskih sistema u ovom regionu, čija je inicijativa otpočeta krajem prošle godine. U planu su i projekti na sanaciji izvorišta i rekonstrukciji postojeće mreže u selima pored Ribarske reke, čime će se znatno poboljšati i stabilizovati vodosnabdevanje za Ribare, Rosicu, Zubovac, Malo Krušince i Grevci”, priča o planovima za budućnost Vladimir Milosavljević, generalni direktor JKP “Vodovod – Kruševac”.

Tokom 2020. godine urađeno je evidentiranje priključaka i snimanje i ucrtavanje mreže u naseljenim mestima Belasica, Mala Reka, Zebica, Veliko Krušince, Srndalje i Veliki Šiljegovac. Ovaj deo posla je sada u fazi ozakonjenja postojećih vodovodnih sistema u ovim mestima, nakon čega će uslediti potpisivanje ugovora o predaji odnosno o preuzimanju na upravljanje, održavanje i korišćenje seoskih sistema u ovom regionu.

Možda vam se dopadne i Više od ovog autora

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

8 + twelve =

Skip to content