ИЗЛЕТ УДРУЖЕЊА “ОСМЕХ НА ДЛАНУ”: У завичају Вука Караџића

Чланови удружења “Осмех на длану” боравили су протекле недеље на тродневном кампу у Тршићу.

Чланови удружења поред бисте Вука Караџића

Реализовали смо радионице израде магнета на тесту и дрвеним подлогама, декупаж на теглама, у припреми су радионице  декупажа на дрвеним предметима и свећама а управо смо реализовали тродневни камп у Тршићу у периоду од 22.-24.08.2023.год за 14 чланова удружења, младих са сметњама у развоју,  и пратиоца. По плану активности за време кампа посетили смо манастир Троноша где су нас упознали са његовом историјом и освежели се хладном, лековитом водом на чесми Девет Југовића и десетог Југ Богдана. У самом Тршићу у пратњи туристичког водича и нашег домаћина Жељка Матића обишли смо 12 музеја који чине Етно комплекс Тршића који говоре о животу Вука Караџића, од родне куће и окућнице, до цркве, библиотеке, радионица старих заната, радионице калиграфије,воденице, сувенирнице и подсетили се историје, свега што је овај Србин урадио за српски народ”, прича Светлана Ивановић, заменица председника удружења.

 У Етно конаку Чуваркућа домаћин Жељко Матић  је одржао радионицу о значају и коришћењу лековитог биља из природе за израду природних сокова, ликера, чајева, зачина па су и чланови “Осмеха” скували сок од неколико различитих биљака који је био освежавајућег укуса и прелепе љубичасте боје.

Овај камп смо искористили да посетимо и Етно село Сунчана река и уживали у хладовини на обали Дрине и једну од наших најлепших бања, Бању Ковиљачу , шетали у прелепом парку са зградама које подсецају на некадашње дворце у којима су се лечиле многобројне историјске личности. На овом кампу наши чланови су уживали у чистом ваздуху и здравој изворској води, биљним соковима и домаћој, здравој храни, лежању на трави у парку, седењу на дрвеним клупама под ведрим небом у кафићу, шетњи у Вуковом Тршићу када су нам туристички водичи кроз причу оживели Вука и његов живот и вратили се кући пуни успомена, емоција,  среће и елана за нове пројектне активности“, закључује Светлана Ивановић.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content