Izložba Željke Momirov u Umetničkoj galeriji

U Umetničkoj galeriji u Kruševcu u četvrtak u 19 sati biće otvorena izložba Željke Momirov “Sećanja u nastajanju”.

Izložba Željke Momirov obuhvata radove iz ciklusa pod nazivom „Sećanja u nestajanju“ i predstavlja nastavak dugogodišnjeg istraživanja sećanja, načina traganja i beleženja vremena koje je iščezlo.
Izložba je realizovana u različitim medijima i postupcima, klirit, fotografija, objekti, instalacije predočavajući i ponavljanjem motiva nestalnost sećanja.

Željka Momirov je rođena 1962. u Novom Sadu. Diplomirala je i magistrirala vajarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, 1993.godine, smer skulptura u prostoru i arhitekturi. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a, a od 2008. godine u statusu istaknutog umetnika.

Od 1993. do 2007. godine predavala je na Univerzitetu umetnosti u Prištini u zvanju docenta i na ALU u Beogradu u zvanju vanrednog profesora. Od 2012.godine je vanredni profesor na odseku vajarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, Republika Srpska.

Umetničkii rukovodilac Blok galerije u Beogradu od 2008.

Samostalno je izlagala na više od 30 izložbi u zemlji i inostranstvu: Beograd (Galerija KCB-, Prodajna galerija Beograd, Galerija 73, Remont, Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“, Salon MSU), Zrenjanin, Kruševac, Kragujevac, Vranje, Pirot, Niš, Zaječar, Pančevo, Čačak, Kikinda, Trebinje, Sarajevo, Budva, Ulcinj, Tivat, Zadar, Palermo, Ferara – Italija, Olomouc – Češka, kao i u Muzeju savremene umetnosti u Skoplju, Los Anđelosu / Yucaipa, CA, USA, Gallery Crafton Hills College / San Pedro, CA, USA, Gallery ARDEN 2/.

Kolektivno je izlagala na više od 400 izložbi u zemlji i svetu.

Radovi su joj zastupljeni u brojnim kolekcijama muzeja i galerija, između ostalih: Galerija Haos, Beograd. Art kolekcija Beneton, Telenor kolekcija, Beograd, Kolekcija Vinerštetiše, Sartid Smederevo, Muzej savremene umetnosti Beograd, MSU Skopje, Narodni muzej Šabac, Narodni muzej Kragujevac, Savremena galerija Zrenjanin, Narodni muzej Kruševac, Međunarodno simpozijum Tera Kikinda, GSLU Niš, Narodni muzej Vranje, Kulturna asocijacija „Ribat Al Fath“ Rabat, Maroko.

Brojne skulpture su joj postavljene u javnim prostorima, između ostalih, u Trebinju, Istočnom Sarajevu, na Palama i Jahorini, u Majdanpeku, Boru, Kikindi, Svilajncu, Aranđelovcu, Kikindi, Banja Luci, Bihaću, Apatinu, Beogradu (Ada Ciganlija, RTS, „Politika“). Dobitnica je niza nagrada.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content