Jana Jovanović fascinira svojim ilustracijama: Mačka Kika najveća inspiracija!

Supertalentovana Jana Jovanović svojim ilustracijama i karikaturama zadivljuje likovne stručnjake a publici se predstavila na prvoj samostalnoj izložbi.

Jana (11), koja će za nekoliko dana poći u peti razred OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, već pet godina pohađa Likovni studio „Maja Olić“ gde, pod nadzorom mentora, razvija svoj izuzetni talenat.

Jana Jovanović i njena mentorka Marija Stojadinović FOTO: CINK - S.Milenković
Jana Jovanović i njena mentorka Marija Stojadinović FOTO: CINK – S.Milenković

Crtam od kada znam za sebe. U Likovni studio sam došla na preporuku vaspitačica. Najviše volim da radim drvenim bojicama. Sviđa mi se i tehnika ulje na platnu ali sam previše mala da bih je radila. Drugarima iz škole se sviđa to što radim i kada nacrtam nešto zanimljivo obično kažu „Auuu, baš je dobro!“. – priča nadarena devojčica iz prigradskog naselja Prnjavor.

Jana je do sada osvojila nekoliko prvih nagrada na raznim konkursima. Njeni crteži su bili najbolji na konkursima „Zdrava hrana“, „Najkreativniji crtež ruske bajke“, „Moj vojnik – Vojnik Republike Srbije“…Nagrade su bile šarenolike – od ruskih bombona do ranca za knjige.

Koliko je Jana talentovana govori i podatak da će Likovni studio KCK ubuduće za svoj zaštitni znak koristiti njeno dizajnersko rešenje.

Najčešća inspiracija mi je moja maca Kiki. Mačke su mi zanimljive kao životinje a Kiki je umiljata i neobična. Kada se razbolela nacrtala sam crtež sa bolnicom za životinje. Imam i crtež na kojoj Kiki prosi mačak a prsten je u obliku miša. – objašnjava neke od svojih najuspelijih radova Jana.

Marija Stojadinović, koja sa Janom radi poslednje tri godine, apostrofira posvećenost i preciznost svoje učenice.

Kod ilustracija unosi grafičarsko tretiranje površine sa partijama koje su potpuno oslobođene prisustva boja. To je i najzanimljivije u njenom stvaralaštvu jer u jednom segmentu čisto slikarski tretira delo a u drugom se izražava poput zrelog karikaturiste ili ilustratora. Mislim da je njena budućnost u grafičkom dizajnu ili ilustraciji. Već sada je sposobna da ilustruje knjige za decu. – objašnjava Marija Stojadinović.

Veliku podršku Jani pružaju roditelji, Sandra i Vladica.

Drago nam je da Jana toliko voli crtanje. Deo talenta je povukla na mene jer se ja već pet godina bavim izradom korpi od novina. To je u inostranstvu veoma popularno a kod nas radi jako malo ljudi. Za sebe kažem da sam kreativna domaćica. – sa osmehom priča Sandra Jovanović dodajući da joj je, ipak, u prvom planu Janin razvoj.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content