Jezerce na Jastrepcu sređuju godinu dana!

Prošlo je 11 meseci od početka čišćenja jezera na Jastrepcu a radovi još uvek nisu okončani iako je trebalo da budu završeni do kraja oktobra prošle godine.

Jastrebac je omiljeno izletište Kruševljana, posebno u vrelim, letnjim danima a mnogi su ogorčeni što je na mestu jezera sada samo velika rupa.

Sramota je da skoro godinu dana ne mogu da očiste i srede jedno jezerce. Vikendom volim da odem do Jastrepca, da prošetam i odmorim se a već mesecima gledam u ruglo, u praznu rupu nasred izletišta. Stalno ponavljaju kako žele da srede Jastrebac a ni najednostavniji posao nisu u stanju da odrade kako treba. – nezadovoljan je stanjem na popularnom vikend-izletištu Mladen Stevanović iz Kruševca.

Na jezeru na Jastrepcu odrađena je samo prva faza radova FOTO: JP Srbijavode
Na jezeru na Jastrepcu odrađena je samo prva faza radova FOTO: JP Srbijavode

Zbog neuređenosti centralnog dela izletišta i praznog jezera ove godine je izostao i tradicionalni, masovni pohod Kruševljana na Jastrebac tokom Prvomajskih praznika.

Jastrebac je prelepa planina ako gledamo prirodno bogatstvo ali je neuređen, sa malim kapacitetom za prijem gostiju. Hotel “Šator” i brojne vile su napušteni i zapušteni a sada su ispraznili i jezero. Kao da neko hoće da otera i ono malo ljudi koji dolaze ovde. – glasno razmišlja penzioner Rade Petrović.

U Javnom preduzeću “Srbijavode”, koje je investitor čišćenja jezera na Jastrepcu, ističu da su radovi izvedeni pre roka i da su završeni još 30. septembra prošle godine.

Izvođač je uspešno izveo sve radove predviđene ugovorom i to: iskop zemljanog materijala iz akumulacionog prostora, transport iskopanog materijala do deponije, razastiranje i planiranje materijala, uređenje deponije nakon završetka radova, kao i pripremne radove – crpljenje vode, optočni cevovod, popravka tablaste ustave i slično. – kažu u JP “Srbijavode” dodajući da je vrednost izvedenih radova 6.233.000 dinara bez PDV-a.

U drugoj fazi uređenja male akumulacije “Jastrebac” predviđena je izgradnja deponijsko-konsolidacionih pregrada na uzvodnom slivu akumulacije. Prema idejnom rešenju koje je izradio Institut “Jaroslav Černi” predviđena je izgradnja tri pregrade, na Lomničkoj, Beloj i reci Velika Sokolovica.

Takođe su predviđeni su i biotehniči radovi za smanjenje erozije zemljišta, zatravljivanje, pošumljavanje i izrada pleterlja a procenjena vrednost ovih radova iznosi oko 16 mil. dinara bez PDV-a.

Trenutna situacija na terenu je takva da postoji opasnost ponovnog formiranja nanosa u akumulacionom prostoru usled obilnih padavina na uzvodnom slivu i erozije zemljišta. Ovo je naročito izraženo u kišnom delu godine odnosno, za ovu lokaciju, u periodu od decembra do sredine juna meseca. U ovom periodu godine akumulacija mora biti prazna kako bi se obezbedio adekvatan pronos nanosa. – navodi se u izveštaju inžinjera građevine Srđana Živanovića koji nam je dostavljen.

U “Srbijavodama” ističu da će “na zahtev gradskih vlasti Kruševca akumulacije će biti privremeno napunjena tokom letnje sezone, u julu i avgustu ove godine. Nakon togo akumulacija mora biti ponovo ispražnjena do završetka kompletnih radova”.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content