Karatisti prete tužbom zbog diskriminacije!

Više od 400 karate klubova i nacionalnih karate saveza, sa skoro 500.000 članova,  najavilo je tužbu Ustavnom sudu Srbije zbog diskriminacije od strane Ministarstva omladine i sporta i Sportskog saveza Srbije  i favorizovanja jednog nacionalnog karate saveza.

Milorad Ćopić iz Subotice, predsednik Šotokan karate saveza Srbije, koji okuplja 152 kluba sa oko 15.000  članov, kaže da su svi dopisi nekoliko karate saveza upućeni Sportskom savezu Srbije i Ministarstvu sporta  završavali u korpi.

– Po Ustavu diskriminacija nije dozvoljena, a Sportski savez Srbije i ministarstvo  upravo to rade. Već pet, šest godina šalju dopise gradskim savezima da obustave finansiranje svih karate klubova, osim onih koji su u WKF. U tom savezu je oko 80 registrovanih klubova, a u ostalim karate savezima 650 klubova sa oko 60.000 takmičara. Zbog takvog odnosa i ignorisanja naših zahteva da se konačno pronađe model za organizaciju i finansiranje karatea u Srbiji bićemo prinuđeni da podnesemo tužbu Ustavnom sudu Srbije. – ističe Ćopić.

Ćopić tvrdi da je u Mađarskoj oformljena „krovna“ karate organizacija koja okuplja čak 30 nacionalnih karate saveza! Slična situacija je i u Rumuniju, pa se takav model predlaže i u Srbiji.

Karate spada u red najmasovnijih sportova u svetu. U Srbiji se, po masovnosti, nalazi na drugom mestu, odmah posle fudbala. Razlozi masovnosti karatea su višestruki, a jedan od njih je i razjedinjenost na svetskom nivou, što je prouzrokovalo identičnu situaciju i na nacionalnom nivou.

Marko Tomić
Marko Tomić

– Trenutnim sistemom prepoznaje se samo jedna karate organizacija od interesa za državu, čime je oko 400 karate klubova uskraćeno za bilo koji vid pomoći, kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou. I posle višegodišnjih pokušaja da se u Republici Srbiji uz pomoć Ministarstva omladine i sporta i Sportskog saveza Srbije formira krovna organizacija ili uspostave ista prava za sve karate organizacije na prostorima Republike Srbije konstantno se nailazi na “zid”. – objašnjava Marko Tomić, bivši državni reprezentativac, a sada trener u JKA Šotokan Srbije.

Dušan Dačić, predsednik Karate unije Srbije
Dušan Dačić, predsednik Karate unije Srbije

Dobra stvar koja je proistekla iz višegodišnjih napora rešavanja pitanja karatea u Srbiji je formiranje Srpske karate konfederacije koja je objedinila sve karate organizacije sem jedne, one koju protežira Sportski savez Srbije.

– Insistiranje da svi karate klubovi pređu u jednu karate federaciju je suludo. To bi bilo kao kada bi smo od Bolta tražili da se takmiči u maratonu umesto na 100 metara ili od  Ivane Španović da skače u vis umesto u dalj. – pojašnjava Marko Tomić,

Dušan Dačić, predsednik Karate unije Srbije, kaže da su problemi koji su sada eskalirali nasleđeni još iz vremena kada je ministarka sporta bila Snežana Samardžić.

– Sve garniture koje su dolazile nakon tog vremena su tvrdile da su problemi „nasleđeno stanje“, a sve donete odluke su bile nestručne i neadekvatne. Niko nije hteo da uradi analizu stanja i uporedi sa stanjem u zemljama Evropske Unije. U Češkoj, Italiji, Rumuniji postoje krovne karate organizacije, dok se kod nas insistira da se svim utopimo u jednu federaciju ili ćemo biti izbrisani. Mi ne ugrožavamo nikoga, ali tražimo da se verifikuje to što radimo. – ističe bivši vicešampion sveta i osvajač 16 medalja na prvenstvima Evrope.

You might also like More from author

16 Comments

 1. Lidija says

  Sramota!!

 2. Radovan says

  Stvarno bruka i sramota, sve bi bilo lakse i lepse kada bi i u Srbiji postojala krovna organizacija karatea. I ostvarilo bi se samo kada bi bar malo pomoglo ministarsto i sagledalo stvari onakve kakve jesu a ne da ih tamo zaludjuju kako samo treba finansirati KFS koja ima politicku podrsku… i pored tolikog finansiranja KFS ne belezi nikakve znacajnije rezultate na svetskim i evropskim takmicenjima, pa vreme je za nekakve promene kako bi bili svi zadovoljni i srecni.

  1. milos says

   Krovna organizacija postoji to je kfs, a jedina je prepoznata od strane drzave zato sto je jedino ona clanica wkf koja je clanica medjunarodnog olimpijskog komiteta.Jedino ce clanovi kfs preko wkf juriti normu za olimpijske igre.Ja bih funkcionere ostalih karate organizacija pohapsio zbog prevare i obmanjivanja javnosti, bas me interesuje kako ce oni svojim takmicarima koji su kao evropski i svetski sampioni da objasne da su se takmicili rekreativno, a da ce olimpijadu gledati na tv.
   Resenje problema postoji, da se svi uclane u krovni savez kfs, ali je prevarantima lepse da uzimaju pare od kotizacija, registracija, seminara i td.
   Ko se odluci za tradicionalni karate, nek se pomogne od strane drzave kao udruzenje gradjana, ali im strogo zabraniti da organizuju sportska takmicenja i frljaju sa titulama evropskih i svetskih sampiona…
   Sad je 2019 i svi ozbiljni takmicari su vec presli u kfs odnosno wkf

 3. Milan says

  I na taj nacin se tezi ka EU i ostalim lepo uredjenim zemljama koje znaju sta rade a ne kao ovi nasi samo da zamazu oci na televiziji, pricaju jedno a rade drugo… Sramota

 4. Tea says

  Kome treba uređen sistem u Srbiji?! Nismo mi navikli da kod nas funkcionišu stvari kao svuda u svetu. Ipak smo mi jedinstveni u svemu. E Srbijo, Srbijo…tuga, čemer, jad! Žao mi je te dece a posle se pitamo zašto smo među vodećim zemljama u odlivu “mozgova” i sportista. Nije ni čudo kad ovako ulažemo u sport a i sve drugo…

 5. Marko says

  A političarima su puna usta:”Ulažemo u mladost i budućnost naše zemlje…naši sportisti su naši najbolji ambasadori…i sl.” Toliko o tome, dokle će više da nas “mažu”?! Ipak je bitnije nekolicini “moćnika” da izlobiraju da manjina bude finansirana, i to sa veoma oskudnim rezultatima na međunarodnoj sceni, dok se velika većina godinama diskriminiše, sa veoma dobrim rezultatima, i budu “propisno nagrađeni” za svoj trud!!! A gde je tu interes Srbije?!

 6. Predrag says

  Alo… Redakcijo… Ovi likovi koji se bune pokušavaju da žive od budžeta, a da ne rade za leba. Evo, ovaj sa slike, u sakou. Šta on zna da radi? On je sportista, je li? Pa neka se bavi sportom, a nemoj da traži pare. Ovaj debeli u kimonu isto. Ljudi, zaradite platu, a nemojte da zaluđujete narod. Koju školu je završio “šotokanista” i “bivši reprezentativac”? Treba vam novac za klub? Pa, naplaćujete članarinu, a ne plaćate porez. Nađite sponzora. Manite se budžeta. I vi, i svi ostali. Samo tužite – tako i treba. Ali će vam Vučić pokazati, kriminalci jedni!

 7. Srbin says

  Polako ali sigurno nas sahranjuju! Jadna li si Srbijo, zar i na decu i sportiste da udarite?

  1. Predrag says

   Ko te sahranjuje, leba ti? Pa ovi traže tvoje pare za ništa, čoveče! Lopovi naplaćuju članarine klincima, ne plaćaju porez, a sad bi i iz budžeta malo. Neće moći!

  2. slavica says

   predrag je u pravu!!!!!! koliko para sam dala ovom marku za trening mog deteta a on od njega napravio invalida sa ozbiljnom povredom kicme!!! tuzicu ja njega pa da vidi kako se tuzi!!!

   1. Dule says

    Ne znam da li ti je stvarno dete postalo invalid i da li je ustvari ono treniralo kod Marka, ali lepo razmisli i pogledaj sta si napisala jer da je to tako ovaj klub bi se odavno zatvorio a ne da trenutno vezba preko 50 vezbaca u njemu a ne verujem da bi toliki broj ljudi poslao svoju da treniraju kako bi postali invalidi!!! pozdrav

   2. LT says

    Gospodjo, molim Vas.. Ostavite se tih gluposti. Ne znam da li u Srbiji postoji veci strucnjak za sport od Marka Tomica. Koliko sampiona je napravio i koliko je dece steklo bolje fizicke sposobnosti, pa i psihicke zahvaljujuci njemu. Pricate gluposti…

 8. Miki says

  Kao roditelj kome je dete provelo više od deset godina vežbajući u ovom klubu kod Marka Tomića koji je od njega napravio pre svega dobrog čoveka, koji je delom zaslužan i u tome što moje dete danas uspešno završava studije i zaslugom karatea naučila da bude borac, uporana, pravedna što je retkost u našoj zemlji. Istakao bih da sam i sam trenirao pre toga kod njegovog oca Olivera Tomića, mogu da kažem ovo:”Karate klub Kruševac je ponos našeg grada i naše zemlje. Klub koji traje skoro pola veka i kroz koji je prošlo na hiljade Kruševljana. Godinama prezentuje naš grad i našu zemlju na pravi način osvajanjem velikog broja medalja. O Marku želim da kažem da je to čovek koji živi za tu decu i da o njima brine kao da im je roditelj. Uzgred završio je fakultet za trenere u sportu čisto da odgovorim onima koji su postavili to pitanje. Nisu ti rezultati pali sa nebe nego iza njih stoji dug i pravilan rad. Koliko znam oni se bore da toj deci, koja beleže dobre rezultate na svetskim i evropskim takmičenjima pomogne država a ne traže pare za sebe a uzgred država godinama pomaže samo jednoj karate organizaciji. Ipak to nije pravedno i time se vrši diskriminacija. Pravila treba da budu ista za sve. A gospođi kojoj je dete kojoj je dete steklo ozbiljnu povredu kičme Markovom “zaslugom”, u šta lično sumnjam, savetujem da ne čeka i neka pokrene tužbu ako je to zaista tako.”
  Iskreno se nadam da će iznešeni problemi u ovom tekstu uskoro biti rešeni jer je to u interesu naše zemlje i dece koja su naša budućnost. Hvala

 9. Mita says

  Kamo sreće da nam je više ovakvih trenera kao što su Dačić i Tomić a manje ovakvih “nikogovića” koji su našli da komentarišu o njina a uopšte i ne znaju o kakvim veličinama je reč! Kada bi se i drugi treneri ovako borili za svoje takmičare gde bi nam bio kraj. Većina trenera iz KFS-a sredstva koja dobije iz budzeta potroši za razne registracije, licence, račune iz kafana, dnevnice,…samo ne na svoje takmičare ali bitno da su oni od interesa za Srbiju i sport u njoj! Dokle god se pare budu delile po ovakvim kriterijumima nema nama budućnosti. A vi koji ih napadate bolje pročitajte još jednom za šta se oni bore i zalažu pre nego što počnete da ostavljate komentare…

 10. Dragoslav says

  Ne znam mnogo o karateu, mene su uvek zanimali drugi sportovi, ali ova diskusija ovde je smešna. I očigledno vođena iz jednog centra. Ponavljam, ne znam mnogo o pomenutom treneru, ali kao rođeni Kruševljanin znam ponešto o njegovoj porodici. I to mi je dovoljno da budem protiv ovolikog hvaljenja. Mnogo više bih voleo da se ovde priča o ozbiljnim problemima koji postoje u gradu, nezaposlenosti, kriminalu koji vlada, očajnom socijalnom položaju većine Kruševljana. A ovde se vodi priča o tome ko će od onih koji se “bave sportom” (a svi oni kažu da se sportom bave iz ljubavi i zbog zdravlja) oteti parče budžetskog kolača. Bavio sam se sportom aktivno preko 20 godina i nikada za to nisam tražio ni od koga ni dinar. I danas sam aktivni rekreativac, iako već u nekim ozbiljnim godinama. Ova priča je priča, kako čarapani kažu, o “kanti masti”. A redakcija ne mora ovo da objavi ako neće da pokvari svoj imidž – ovo je samo moje mišljenje na osnovu vrlo bogatog životnog iskustva.

 11. milos says

  Krovna organizacija postoji to je kfs, a jedina je prepoznata od strane drzave zato sto je jedino ona clanica wkf koja je clanica medjunarodnog olimpijskog komiteta.Jedino ce clanovi kfs preko wkf juriti normu za olimpijske igre.Ja bih funkcionere ostalih karate organizacija pohapsio zbog prevare i obmanjivanja javnosti, bas me interesuje kako ce oni svojim takmicarima koji su kao evropski i svetski sampioni da objasne da su se takmicili rekreativno, a da ce olimpijadu gledati na tv.
  Resenje problema postoji, da se svi uclane u krovni savez kfs, ali je prevarantima lepse da uzimaju pare od kotizacija, registracija, seminara i td.
  Ko se odluci za tradicionalni karate, nek se pomogne od strane drzave kao udruzenje gradjana, ali im strogo zabraniti da organizuju sportska takmicenja i frljaju sa titulama evropskih i svetskih sampiona…
  Sad je 2019 i svi ozbiljni takmicari su vec presli u kfs odnosno wkf

Comments are closed.

Skip to content