KOLIKO ZARAĐUJU MEDICINSKE SESTRE?: Veće zarade samo uz noćni rad

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da medicinska sestra sa višom školom zarađuje 54.775 a sa srednjom školom 50.446 dinara. Analiza “Istinomera” osporava ove navode.
“Danas je ta plata 54.775 sa višom školom, 50.446 sa nižom. Možete da mislite, a tada nam je bila, u ono vreme nam je bila 45.000 i 42.000.” rekao je Vučić na televiziji Prva.
Na pitanje novinarke TV Prva Jovane Joksimović “koliko je realno da možete da im date” odgovorio je:
“Svake godine možemo da guramo, zavisi nam od rasta i od stanja budžeta.” 
Novinarka: Koliko je to?
“Ja verujem da će ove godine svakako ići dodatnih 10 odsto, a nadam se i više. I svake godine, ako tako budemo radili, to je kumulativno, sledeće godine mnogo više od 30 posto”, objasnio je predsednik.
Iznose plata medicinskih sestara, koje je gostujući nedavno na televiziji Prva pomenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sestre mogu eventualno da vide u bruto obračunima (u koje ulaze i porezi i doprinosi), ali ne i na svojim tekućim računima.
Odgovori koje je Vučić dao problematični su od prve do poslednje reči, jer su paušalni i on u njima ne precizira da li govori o bruto ili neto iznosima, što je onaj novac koji nam zapravo “legne na račun”.
Takođe, on nije objasnio da li priča o osoblju koje radi u domovima zdravlja ili u bolnicama. Jer, razlika postoji, na šta ukazuje Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite “Nezavisnost”.
Prema njihovim podacima, nakon uvećanja od 12 odsto, koliko je u decembru prošle godine određeno izmenama Zakona o budžetskom sistemu, medicinske sestre u Srbiji zarađuju sledeće neto iznose:
Primarna zdravstvena zaštita (domovi zdravlja): 
Medicinska sestra (IV stepen)
Cena rada od januara 2019. godine: 3.155,43 dinara
Koeficijent: 12.59 
Neto plata: 39.727,00 dinara
 
Medicinska sestra (VI stepen)
Cena rada od januara 2019. godine: 3.155,43
Koeficijent: 14.38 
Neto plata: 45.375,00 dinara
Sekundarna i tercijarna zdravstvena zaštita (bolnice i klinike):
Medicinska sestra (IV stepen)
Cena rada od januara 2019. godine: 3.155,43
Koeficijent: 13.57 
Neto plata: 42.819,18 dinara
 
Medicinska sestra (VI stepen)
Cena rada od januara 2019. godine: 3.155,43
Koeficijent: 15.32
Neto plata: 48,341,18 dinara
Ukoliko se na ove iznose dodaju, na primer, rad na državni ili verski praznik i minuli rad, “stanje na terenu” pokazuje da postoje sestre sa višom školom koje i imaju platu oko 55.000 dinara (54.775 koliko je naveo predsednik) ali to se svakako ne može uzimati kao reper, jer će im se tokom godine dogoditi možda dva ili tri puta da rade na praznik.
A “stanje na terenu” proveravali smo uvidom u plate nekoliko medicinskih sestara. One imaju različite stepene obrazovanja, rade u ustanovama sekundarne i tercijarne zaštite, u dva različita grada, a neke od njih i po smenama. U zavisnosti od svega navedenog, kažu, zavise im i plate.
Njih četiri dozvolile su da se iznosi objave, a njih dve su nam ustupile i svoje platne liste.
Medicinska sestra broj jedan radi u smenama u Kliničko bolničkom centru Zvezdara, ima završenu srednju školu i njena plata je sada između 40.000 i 42.000 dinara.
Medicinska sestra broj dva radi kao glavna sestra na jednoj od klinika u KBC Zvezdara, ima završenu visoku školu i za januar je dobila 52.000 dinara.
Medicinska sestra broj tri radi u bolnici u Sremskoj Mitrovici samo prepodne, ima završenu srednju školu i za februar ove godine dobila je platu od 41.065 dinara.
Medicinska sestra broj četiri takođe radi u bolnici u Sremskoj Mitrovici, i to u smenama i ima završenu visoku školu. Njen koeficijent je nešto viši (15.79) i on kada se pomnoži sa cenom rada daje platu od 49.824,24 dinara (isplaćene su joj samo 44.624 dinara, jer je kako pokazuje platni list imala umanjenje zbog godišnjeg odmora).
Nekoliko dana nakon Vučićeve izjave na TV Prva, o koeficijentima i platama medicinskih sestara govorila je i Dragica Dašić iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije (SMSTS) gostujući na televiziji N1 u emisiji Dan uživo.
“U primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koeficijent je 12.59, kada pomnožite sa 3.150, to je vrednost koeficijenta, cena rada, dobijete da je u primarnoj zdravstvenoj zaštiti oko 40.000 plata, tanije 39.700. I ne možemo ovde ponižavati stručnjake iz Ministarstva finansija, da kažemo da ne znaju da izračunaju kolika je plata. Tolika je plata startna za medicinske sestre i tehničare u primarnoj zdravstvenoj zaštiti”, objasnila je Dašić za televiziju N1.
Ona je dodadala i da rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nije isti kao u hospitalnim ustanovama, gde postoji povećanje koeficijenta pa se on kreće od 13.78 do 15.32. 
 
“Kada to pomnožite, evo viša medicinska sestra u intenzivnoj nezi, u hospitalnim ustanovama, ima 48.300, kada pomnožite koeficijent. To je ogoljena plata. Tu ide, na to, i dodatak za minuli rad, ako je imala noćni rad, ako su bili praznici… Dakle, na sve to idu dodaci i ja bih rekla da najviša primanja, na najtežim radnim mestima, u hospitalnim ustanovama, jeste ta plata koja je rečena”, rekla je Dašić.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content