Kopači peska jači od lokalne vlasti!

0

U okolini Kruševca ima oko 400 lokacija na kojima se vadi šljunak. Većina je nelegalna a kopači su odlično opremljeni pa neki imaju čak i pontonske mostove.

Pretovareni kamion sa peskom se sa pontonskog mosta srušio u Zapadnu Moravu kod Kukljina
Pretovareni kamion sa peskom se sa pontonskog mosta srušio u Zapadnu Moravu kod Kukljina

Tragična smrt Dragana Stojanovića (55), koji je stradao kada se kamion koji je prevozio pesak, srušio sa nelegalno postavljenog pontonskog mosta na Zapadnoj Moravi kod sela Kukljin, ponovo je aktuelizovao problem kopača šljunka.
Na teritoriji Kruševca prijavljene su 43 radnje za iskop peska. Većina ima po dve,tri zvanične lokacije ali je pravi broj veći i kreće se od 300 do 400. Neke su u rečnom koritu pa se ne vide. Kada završe sa eksploatacijom ostavljaju pustoš iza sebe. – objašnjava Dušan Todorović, načelnik za Opštu upravu Grada Kruševca.
Da je iskopavanje peska unosan biznis govori podatak da je Saša Veljković iz Velike Kruševice postavio pontonski most na Zapadnoj Moravi, između sela Kukljin i Koševi.
Grad Kruševac ne može da kupi ponton ali privatnik može. Pitanje je od koga je i kako kupljen. Prošle godine smo ga upozorili da ga ne postavlja jer je Zapadna Morava, ma kako čudno zvučalo, plovni put. Nije ispoštovao naše upozorenje niti je obezbedio dozvole iz „Srbijavoda“, Direkcije za vode i Kapetanije u Smederevu. U maju ove godine je oštetio bedem kod Jasike koji smo kasnije morali da popravljamo. – žale se u Gradskoj upravi.
Todorović ističe da nekontrolisano iskopavanje peska u koritima i u blizini Zapadne i Južne Morave i Rasine stvara erozivne nanose koji mogu da promene vodotok i narušava biodiverzitet. Lokalna vlast ima jako malo mogućnosti da obuzda kopače.
Problem je u ukrštanju nadležnosti jer je većina inspekcija van Kruševca. Naše inspekcije mogu da kontrolišu zauzeće javnih površina i, u saradnji sa policijom, kontrolu pretovara i prevoza materijala. Vodoprivredni inspektor zadužen za ovo područje je u Prokuplju i dolazi povremeno, po pozivu. Poljoprivredni inspektor nadležan za zemljište je u Jagodini. – dodaje Todorović.
Probleme sa privatnicima koji iskopavaju pesak imaju i ribolovci.
Ima ih svuda, na Zapadnoj i Velikoj Moravi, nešto manje na Južnoj Moravi. Imali smo situaciju da pregrade reku i naprave gradilište, kao što je bio slučaj u Beloj Vodi. Iskopavanja u rečnim tokovima utiču na ribe koje moraju da menjaju stanište. Nemamo nadležnosti da bilo šta učinimo osim što sve to evidentiramo i šaljemo izveštaje ministarstvu. – kaže Milan Milošević iz Ribočuvarske službe „Rasina Plus“.
Vodoprivredni inspektor nije bio raspoložen da odgovora na naša pitanja jer je „na terenu u Pomoravskom okrugu i nije spreman“.
Ni nakon više pokušaja nismo uspeli da stupimo u kontakt sa Sašom Veljkoviće koji je postavio ponton na Zapadnoj Moravi. U njegovoj porodici su nam rekli da imaju registrovanu radnju za iskop peska a da pontonski most nije njihovo vlasništvo.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content