Ostavke članova Nadzornog odbora “Prve petoletke”

Predstavnici lokalne samouprave u nadzornim odborima „Prve petoletke“ podneli su ostavke nezadovoljni radom direktora. Oni smatraju da menadžment gura „Prvu petoletku“ u stečaj.

prva petoletka servoupravljaci foto s.milenkovic
Saša Rašković i ja smo podneli ostavke na mesto u Nadzornom odboru „Prve petoletke“ jer nismo imali nikakav uticaj. Dve godine smo davali predloge i sugestije koji su odbacivani. Direktori brane svoje fotelje, putovanja i devizne dnevnice.– kaže Miroslav Aleksić, predsednik Opštine Trstenik.
Aleksić tvrdi da je država odbacila predlog lokalne samouprave da se u „Prvoj petoletki“ primeni isti model kao i u smederevskoj Železari.
– „Prva petoletka“ je najveći metalski kompleks u Srbiji. Menadžment kaže da je stečaj spas iako svi znamo da je propast. Priča da će se radnici vratiti na posao nakon što uzmu otpremnine je laž. Potrošiće novac da vrate dugove i za par meseci će doći ispred opštine da se bune. – dodaje Aleksić.
U Trsteniku su ogorčeni i na državu i kažu da nijedan od poslednja tri ministra privrede nije ni kročio u „Prvu petoletku“. Pozivaju ministra privrede Željka Sertića da dođe u „Prvu petoletku“ i ponudi rešenje za spas.
Pre desetak dana iz PPT Kočna tehnika otišlo je svih 326 zaposlenih. Trenutno se vrši anketiranje 149 radnika TMO. U lokalnoj samoupravi strahuju će se nakon realizacije svih socijalnih programa drastično povećati broj nezaposlenih. U Trsteniku je trenutno bez posla više od 6.000 ljudi.
Smatramo da je situacija alarmantna jerje Ministarstvo privrede dalo jako kratak rok menadžmentu da napravi predlog za sve fabrike. Ponuđene su tri opcije: privatizacija, stečaj i UPPR (unapred pripremljen plan reorganizacije). Pošto nema ozbiljnih potencijalnih kupaca ostaju stečaj ili UPPR. Većina fabrika ne može da se pripremi za UPPR i ostaje samo stečaj. U „Prvoj petoletki“ danas niko ne razmišlja o proizvodnji i realizaciji već samo kako da spasi sebe. – dodaje Aleksić.

Saša Rašković, koji je podneo ostavku na mesto člana Nadzornog odbora „Prve petoletke“ , kaže da je zatražio smenu generalnog direktora Ljubisava Panića.
Radnici su takođe nezadovoljni opcijama koje im nudi menadžment.
Situacija je jako teška. Obe ponuđene opcije nisu dobre za nas. Glavni krivci su menadžment i nadzorni odbor. Treba uraditi reorganizaciju a otpremnine da budu najmanje 400 evra jer većina zaposlenih ima više od 30 godina staža. Ko će zaposliti radnike starije od 50 godina? – kaže Dragan Jakovljević iz PPT Industrijska pneumatika.
U ovoj fabrici radi 406 radnika i imaju ugovorene poslove za Rusiju, Italiju, Egipat i Englesku.
Ostavke članova Nadzornog odbora su njihov lični stav i neće se odraziti na funkcionisanje. Situacija nije tako dramatična. Borimo se da sačuvamo radna mesta i računamo na pomoć Ministarstva privrede i Agencije za privatizaciju na koje smo upućeni. Tražimo rešenje i za radnike Kočne tehnike koji su uzeli otpremnine. – rekao nam je u telefonskom razgovoru Ljubisav Panić, generalni direktor „Prve petoletke“.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content