Korak bliže punoj e-upravi

Iz medija prenosimo jednu informaciju koja je značajna i za Kruševljane, a odnosi se na troškove administrativnih taksi. Naime, danas je u Skupštini Srbije usvojen Zakon o opštem upravnom postupku (ZUP) po čijim odredbama građani Srbije u buduće neće biti u obavezi da donose dokumenta iz službenih evidencija, što se odnosi na uverenja i razne izvode. Tu obavezu će imati organi i to po službenoj dužnosti. Građani su na ovaj način oslobođeni plaćanja ranije traženih taksi za te podatke, čime će štedeti i vreme i novac, kaže se u obrazloženju ovog Zakona.

Prema novim propisima će troškovi promene ličnih dokumenata po promeni prezimena nakon venčanja umesto dosadašnjih 10.665 dinara iznositi 7.170 dinara, troškovi ostvarivanja prava na upis deteta u predškolsku ustanovu umesto dosadašnjih 2.509 dinara samo 854 dinara, a troškovi prijave ličnog imena deteta zbog upisa u matičnu knjigu rodjenih i prijavu prebivališta umesto 3.402 dinara tek 584 dinara.

Puna primena ZUP planirana je od jula iduće godine, ali će primena pojedinih odredaba početi za 90 dana od usvajanja u parlamentu.

e-upravaNovi zakon omogućava građanima da budu u kontaktu sa upravom bez fizičkog prisustva. Kada budu ispunjeni tehnički preduslovi, biće omogućeno podnošenje raznih zahteva bez čekanja u redovima, dobijanje informacije u vezi sa postupkom, ali i dostavljanje rešenja na adresu elektronske pošte. Na elektronsku poštu će stizati i rešenja o porezu na imovinu, a građani će moći da prate tok postupka svog predmeta ili zahteva.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content