“КРУШЕВАЦ ПРОТИВ НАСИЉА”: Највећи кривац је систем!

На Тргу косовских јунака вечерас је одржан протестни скуп „Крушевац против насиља“.

У име организатора присутнима се обратила Душка Милосављевић, професорка српског језика и књижевности. Она је прочитала детаље из Иницијативе за заустављање урушавања образовног система коју је покренуло Друштво за српски језик и књижевност и коју је до недеље потписало око 40.000 грађана.

„Трагедија која нам се догодила је повезана са дугогодишњим промовисањем негативних вредности у друштву и урушавањем образовног система. Захтеви су да се забране сви риалити и други програми који пропагирају насиље и неморал, да се забрани средствима јавног информисања да преносе експлицитне сцене насиља, да се санкционише говор мржње на друштвеним мрежама, да се појача психолошка подршка ученицима, да се смање административне процедуре и да се побољша положај просветних радника. Мислим да би свако могао да се потпише испод овога. Ми смо политичка бића и уколико се не будемо бавили политиком ми смо изгубљени и за себе и за друге. Овај несрећа која нас је задесила неће нам бити поука“, пренела је Душка Милосављевић.

Олгица Божиновић је говорила о случајевима вршњачког насиља у школи коју похађају њени синови ФОТО: ЦИНК

Олгица Божиновић, мајка тројице синова, дала је из свог угла виђење тренутне ситуације у школама и друштву уопштено.

Од немилог догађаја пре неколико дана осмех је нестао са мог лица. Моја три су годишта деце која су погинула.Најстарији син је 2009. Годиште. Када сам пошла овамо питали су ме  „Зашто ти мама мораш да идеш, да се истичеш?“. Рекла сам им „То је моја обавеза и показујм вам примером  јер када се дешава нека неправда и неки канцер у друштву морамо да изађемо и реагујемо.“

Божиновићева је говорила о случају вршњачког насиља у школи коју похађају њена деца.

Питала сам синове да ли у њиховом разреду постоје деца која су малтретирана, која су жртве насиља. И у једном и у другом случају су ми потврдили да постоје. Након тога сам позвала две мајке на састанак за које знам да су им деца жртве насиља у школи и једна од тих мајки ми је испричала своју хорор причу где је дете жртва насиља већ четири године. Дете је сада мета где год се креће по граду јер га групе дечака јуре, долазе му испред куће и скандирају његово име. Мајка се обратила трима државним инстутицјама. Нико није реаговао. Гомила папирологије док пре неки дан дете није добило ударце у пределу образа. Мајка је позвала мајку насилника , која не зна где јој се дете креће током дана, а ова јој је рекла „Па ни твоје дете није цвеће!“. Тај мали је пети разред и он је будући потенцијални убица! То дете је темпирана бомба!“, сматра Олгица Божиновић.

Протестни скуп “Крушевац против насиља” ФОТО: ЦИНК

Она је подсетила да у свакој школи, у сваком одељењу, постоји барем једно дете које је жртва насиља а да све обично почиње од вербалног насиља.

Кривац је систем али криви смо и ми јер ћутимо, јер дозвољавамо да се око школа праве фастфудови где нам деца једну одвратну храну, криви смо што нам се на сваком ћошку отварају кладионице, јер им кришом купујемо тикете“, закључила је Олгица Божиновић.

Душка Милосављевић је подсетила да се образовни систем у Србији годинама урушава и да се то ради смишљено.

„Године ћутања претварају се у минуте ћутања. Нажалост, многи и даље ћуте. Предлози решења треба да буду једноставни, јасни и остварљиви. Пре свега, треба забранити партијско запошљавање у просвети. Стоп партијском запошљавању. Други корак је вратити достојанство просветном раднику. Држава тиме поручује просвети да нисмо важни. Нама требају најбољи људи у просвети за нашу децу.

Свако има свој део кривице, своју одговорност. Највећа кривица је кривица система, државе. Цео систем је лоше направљен. Ако уђете у воз који иде у погрешном правцу свака станица је погрешна. У погрешном систему се и добри људи изгубе. У добром систему и они који нису превише квалитетни постају део једног доброг система. Наш просветни систем је шупљач, он цури“, закључила је на крају свог говора Душка Милосављевић.

Скупу на Тргу косовских јунака присуствовало је око 120 грађана.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content