Kruševac već pet godina kupuje opremu za video nadzor: Neko nas posmatra na 90 kamera

0

Nešto više od 170 hiljada evra budžetskog novca utrošeno je nabavku kamera za praćenje saobraćaja u Kruševcu tokom poslednjih pet godina. U pitanju su kamere i softver kineskog proizvođača Hikvision koje pored praćenja saobraćaja imaju i druge napredne funkcije.

U periodu od 2018. do 2022. godine Grad Kruševac je iz budžeta za nabavku i ugradnju opreme za monitoring i kontrolu saobraćaja potrošio više od 21 miliona dinara. Sav taj novac otišao je jednoj firmi, “Alpha Guard”, koja se jedina i javljala na pozive za javne nabavke. Prema rečima nadležnih ova oprema se, pored monitoringa saobraćaja, koristi i u druge svrhe.

Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije, prilikom posete Monitoring centru PU Kruševac 2019. godine FOTO: mup.gov.rs

U periodu od 2018. do 2022. godine Grad Kruševac je, na osnovu Plana javnih nabavki, svake godine raspisivao poziv za javnu nabavku i ugradnju opreme za monitoring i kontrolu saobraćaja na teritoriji grada Kruševca.

Za 2018.godinu ugovorena vrednost nabavke iznosila je 3.074.91,30 dinara bez PDV-a odnosno 3.688.909,56 dinara sa PDV-om. Ugovor je dodeljen firmi “Alpha Guard” iz Kruševca koja se jedina javila na javni poziv.

Naredne, 2019.godine, za nabavku opreme za monitoring i kontrolu saobraćaja predviđeno je 2,8 miliona dinara.  Za dobavljača je izabrano preduzeće “Alpha Guard” koje je dalo ponudu od 2.327.921 dinara bez PDV-a odnosno 2.793.505 dinara sa PDV-om.

Svaki poziv – ista priča

Praktično ista priča je ponovljena i u naredne tri godine. Glavni kriterijum kod svih nabavki bila je najniža cena a interesantan je odnos procenjene vrednosti i date ponude. Na pozivima 2020., 2021. i 2022. godine procenjena vrednost bez PDV-a bila je 4.166.666,67 dinara a jedini ponuđač je dao ponude koje su bile za 1.667,26 dinara, 952,2 dinara i 978,77 dinara manje od procenjene vrednosti.

Prema dopisu koji smo dobili iz Gradske uprave Kruševac, a koji su potpisale diplomirana pravnica Danijela Živanović i Jelena Brković, diplomirani inženjer saobraćaja,  “nabavka opreme za monitoring i kontrolu saobraćaja na teritoriji grada Kruševca planirana je Programom za rad Saveta za bezbednost saobraćaja na teritoriji grada Kruševca u okviru oblasti “unapređenje saobraćajne infrastrukture”. Iznos sredstava se određuje Programom za rad Saveta za bezbednost saobraćaja na teritoriji grada Kruševca na osnovu ispitivanja tržišta”.

Prilikom određivanja specifikacije za nabavku opreme za monitoring i kontrolu saobraćaja na teritoriji grada Kruševca konsultovana je Policijska upravaKruševac.

Policijskoj upravi Kruševac, kao Sistem video nadzora za monitoring i kontrolu saobraćaja, stavljena je na raspolaganje sva oprema koja je u svrhu monitoringa i kontrole saobraćaja nabavljena od strane grada Kruševca u periodu od 2020. do 2023. godine. Smatramo da je procedura nabavke sprovedena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.”

Na pitanje da prokomentarišu činjenicu da se na javne pozive za nabavku opreme za monitoring i kontrolu saobraćaja javljao samo jedan ponuđač sa ponudom koja je neznatno niža od procenjene vrednosti u Gradskoj upravi ističu da je “javna nabavka sprovedena u otvorenom postupku, gde je svako iz te oblasti imao mogućnost da podnese ponudu”.

Širi centar grada prekriven kamerama

Sva oprema za monitoring i kontrolu saobraćaja, nabavljena nakon raspisivanja i sprovođenja javnih poziva,  je posle montaže stavljena na raspolaganje Policijskoj upravi Kruševac.

Ivan Milenković, načelnik Policijske uprave Kruševac FOTO: S. Milenković

Kompletan sistem nadzora u gradu je nešto što je vlasništvo grada gde je Ministarstvo unutrašnjih poslova samo korisnik sistema jer je grad preneo korišćenje i kamere koje su postavljene. Osnovna svrha i namena tih kamera je povećanje nivoa bezbednosti u saobraćaju. Pripadnici Saobraćajne policije kontinuirano prate stanje bezbednosti i na taj način utiču da se nivo bezbednosti  poveća”, objašnjava Ivan Milenković, načelnik Policijske uprave Kruševac i nastavlja.

Sistem monitoring centar se nalazi u Dežurnoj službi Policijske uprave Kruševac. Pristup kamerama imaju samo ovlašćena lica, dakle nemaju svi pristup kamerama. U slučaju uočavanja bilo čega oni izveštavaju po liniji rada.To je nešto što u mnogome olakšava posao i doprinosi boljem kvalitetu rada PU Kruševac i kvalitetu bezbednosti svih građana.”

Broj opredeljenih kamernih mesta u gradu sada je oko 90 sa tendencijom stalnog povećanja.

Gde se sve nalaze kamere koje su postavljene u Kruševcu u poslednjih pet godina? Prema popisu iz specifikacija ima ih na različitim lokacijama – u glavnoj gradskoj ulici, na kružnim tokovima, industrijskim zonama, frekventnim raskrsnicama, na Bagdali…

Prema Specifikaciji oprema, odnosno kamere, nabavljeni 2020.godine trebalo je da budu, pored ostalog , postavljeni kod Dečijeg dispanzera, na raskrsnici kod OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Mudrakovcu, kod fabrike “Trajal”, na raskrsnici Vidovdanske ulice i Bulevara Nikole Pašića, kod  “Gedžine” kafane (Bruski put).

Godinu dana kasnije bile su predviđene lokacije Župski put, Jasički put, ulaz u naselje “Vlado Jurić” sa Bagdale i iz Pakašnice, raskrsnica Zakićeve i Kosovske i Zakićeve i Obilićeve ulice, raskrsnica Bivoljska- Balkanska, autobuska stanica kod Pionirskog  parka…

Za 2022.godinu kamere su kupljene za postavljanje na 13 lokacija, uglavnom u užem centru grada.

Želimo da svaka tačka našeg grada bude pokrivena kamerama a sve u cilju bezbednosti naših građana. Kamerna mesta se određuju na osnovu izvršene analize pripadnika Saobraćajne policije, na osnovu događaja koji su se na nekom mestu desili, broja prekrašaja na određenom mestu, frekvencije saobraćaja i drugih parametara.

Te kamere ne služe samo za bezbednost saobraćaja već i za opštu bezbednost svih građana Kruševca. Zato se kamere pregledavaju u ostalim situacijama kada dođe do nekih događaja koji nemaju veze sa bezbednošću saobraćaja a bezbednosno su interesantni događaji, kada se radi o prekršaju ili krivičnom delu, i doprinose ukupnoj bezbednosti”, pojašnjava svrhu i način funkcionisanja opreme za monitoring saobraćaja načelnik Policijske uprave Kruševac Ivan Milenković.

Kineska oprema – nevolja u najavi

U Opisu i specifikaciji koji su dati za javne nabavke u poslednje tri godine naručilac, Grad Kruševca, je insistirao na opremi Hikvision, zbog kompatibilnosti sa prethodno ugrađenom opremom. Oprema ove kineske kompanije ja jako popularna u Srbiji i regionu ali je i predmet brojnih kontroverzi. Hikvision i Dahua su najveći i najzastupljeniji proizvođači nadzornih kamera, koji pokrivaju gotovo 60 posto svetskog tržišta. Prema podacima iz 2021. godine, više od šest miliona sistema nadzornih kamera Hikvisiona i Dahuaa je instalirano u 191 zemlji, ne računajući Kinu. Međutim, poslednjih meseci, u zemljama poput SAD, Australije i Velike Britanije sve su češće kritike zbog upotrebe opreme za nadzor kineskih kompanija jer se smatra da one predstavljaju “rizik po nacionalnu sigurnost”.

Strah da se kamere ugrađene za kontrolu saobraćaja koriste i u druge svrhe, odnosno za nadzor građana je sve prisutniji u Srbiji i susednim zemljama poput Crne Gore. Krajem jula 2020. u Podgorici su instalirani sistemi video nadzora na deset lokacija, najavljeni kao pilot projekat koji ima za cilj da unapredi zaštitu imovine i bezbednost građana. Instalirano je ukupno 26 kamera.  Nakon prijave građana da sumnjaju da je video nadzor postavljen suprotno zakonu, MANS je o tome obavestio Agenciju za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristupu informacijama koja je u Službi za zajedničke poslove Glavnog grada obavila inspekcijski nadzor.

Sumnje građana su se pokazale opravdanim što potvrđuje nalaz Agencije koja je potvrdila  da je grad Podgorica instalirao video nadzor u parkovima i na igralištima bez saglasnosti, čime su podaci o građanima prikupljani na nezakonit način!

U Trsteniku su, u gradskoj zoni, postavljene kamere za video nadzor na najprometnijim saobraćajnicama. U okviru projekta koji je sproveden u dve faze i koji je finansiran sredstvima Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Trstenik, postavljeno je 11 kamera za vizuelno praćenje saobraćaja i detekciju registarskih tablica, a sve u cilju smanjenja prekršaja i povećanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Novinari “Slobodne Evrope” su sredinom ove godine analizirali mehanizam nabavke sistema javnog video nadzora u više od 40 gradova i opština širom Srbije, način na koji se troši novac iz lokalnih budžeta, ali i kako su ispod radara javnosti, trgove i ulice preplavile “pametne” kamere kineske proizvodnje. Iz budžeta lokalnih samouprava uloženo je oko 27 miliona evra za kupovinu kamera marke  Dahua. Kruševac se nije našao na spisku gradova u kojima je analizirana kupovina opreme za video nadzor verovatno i zato što su ovde nabavljene kamere druge marke, Hikvision i što je dobavljač opreme druga firma.

Zašto lokalne samouprave u Srbiji poslednjih godina ubrzano nabavljaju ovu vrstu opreme? 

Odgovor na ovo pitanje trebalo bi da daju institucije, da javnosti predstave šta je ideja i na koji način treba da bude organizovan sistem javnog nadzora u Srbiji. MUP javnosti treba da dokaže da su ovakvi sistemi njima neophodni zbog rastućeg kriminala,sve većeg broja saobraćajnih nezgoda. 

Mi vidimo potpuno suprotan proces i to pokazuju dokumenta i podaci koje smo prikupili analizirajući nabavke sistema za javni video nadzor u gotovo trećini opština u Srbiji. 

Prvo se nabavlja oprema sa mogućnošću prepoznavanja lica, a da zakon koji omogućava korišćenje te opreme nije usvojen. Kada zatražimo objašnjenja, iz institucija dobijamo odgovore da takve funkcionalnosti postoje, ali da se one ne koriste”, priča Natalija Jovanović, novinarka “Slobodne Evrope” i autorka priče o nabavci sistema video nadzora u gradovima širom Srbije.

Jedna od 90 kamera postavljena je u blizini parka na Bagdali FOTO: S. Milenković

Ona kaže da kod nas još uvek ne postoje dokumentovani slučajevi koji pokazuju da je javni video nadzor zloupotrebljen iako sumnje na to, svakako, postoje. 

Iz sveta stižu takvi primeri. Video nadzora služi nedemokratskim vladama za praćenje i targetiranje pojedinaca ili čitavih etničkih, ili manjinskih grupa. Upravo iz tih razloga institucije treba da budu transparentne o tome kakvu opremu nabavljaju, kako se ona koristi, da ulažu u obuku ljudi koje rade sa tim sistemima kako bi se te zloupotrebe svedu na minimum”, dodaje Natalija Jovanović.  

Ko nas snima dok šetamo i džogiramo?

Građani Kruševca različito reaguju na činjenicu da je veći deo grada prekriven kamerama za video nadzor. Neki podržavaju ovaj projekat jer smatraju da će “građani biti bezbedniji a policiji lakše da pronađe kriminalce i učinioce prekršaja”.

Međutim, ima i onih koji su skeptični i osećaju dozu zebnje.

To je veoma škakljiva tema. Prvo pitanje je ko određuje gde će biti postavljene kamere. Ja, recimo, živim u blizini Bagdale gde je postavljen veliki broj kamera. Tamo ljudi odlaze u šetnju, da se opuste, i jako je neprijatno kada znate da vas, možda, neko posmatra dok šetate ili džogirate. Šta će toliko kamera na Bagdali kada saobraćaj nije previše frekventan? Zbog bezbednosti saobraćaja ili nekih drugih objekata? Da ne govorim o tome što se ne zna ko sve ima pristup snimcima i zašta može da ih upotrebi”, nabraja svoje dileme inženjer Aleksandar Pavlović.

Februara prošle godine povodom postavljanja kamera u Kruševcu oglasio se i Gradski odbor Stranke slobode i pravde.

“Postavljamo  sledeća pitanja Gradskoj upravi i Policijskoj upravi Kruševac: Ko je odobrio i postavio nove kamere u centru grada? Da li su postavljenje obične kamere ili biometrijske kamere za prepoznavanje lica? Da li vam je poznatao da trenutni Zakon o policiji zabranjuje sprovođenje biometrijskog nadzora nad građanima? Ko ima uvid u snimke sa kamere, čije su one vlasništvo i koliko dugo se snimci čuvaju i da li će na istim nedostajati 2 minuta? Koliko je koštala nabavka, koliko postavljanje ovih kamera i ko je nabavku sproveo, na koji način i ko je dobavljač?”, navedeno je, pored ostalog,  u saopštenju SSP Kruševac

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja od naplaćenih kazni zbog saobraćajnih prekršaja u budžet Grada Kruševca se u toku 2022. godine slilo 36.828.513 dinara. Ukupno je na ovom području naplaćeno kazni zbog saobraćajnih prekršaja za 122.761.711 dinara.

Inače, kao jedan od razloga za kupovinu i ugradnju opreme za monitoring i kontrolu saobraćaja u Kruševcu nevedeno  je povećanje bezbednosti saobraćaja.

Opravdanost ovakvog pristupa kontroli saobraćaja i uvođenja sistema video nadzora za automatsko prepoznavanje registarskih tablica ukazuje i činjenica da na jednom ovakvom sistemu nema prijava primedbi u slučaju saobraćajnih prekršaja iz tehničkih razloga. Sudije za prekršaje nisu odbacile nijedan prekršaj iz tehničkih razloga. Na mestima gde su postavljene video kamere ili pak postoji saznanje radarske kontrole ili patrole saobraćajne policije vozači pažljivije voze i pridržavaju se saobraćajnih propisa. Isto tako na mestima gde nisu implementirani ovakvi sistemi vozači u velikoj meri ne poštuju saobraćajne propise, što navodi na zaključak da ovaj sistem treba usvojiti i širiti gde god postoje mogučnosti za to. Ovu potrebu nameću razlozi bezbednosti, a ne finansijski efekti od naplaćenih kazni koji nisu mali”, kaže se u obrazloženju opravdanosti.

Da li statistika potvrđuje ove navode o povećanoj bezbednosti u saobraćaju? Uvođenje kamera je započelo 2018. godine a Savet za bezbednost saobraćaja Grada Kruševca objavio je četiri godine kasnije izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja u Kruševcu  za 2021. godinu prema kojem je broj saobraćajnih nezgoda na teritoriji Kruševca povećan za 18% u odnosu na 2020. godinu. Od juna do septembra ove godine bilo je manje saobraćajnih nezgoda u odnosu na isti period predhodne godine ali je povećan broj poginulih.

Tehničke karakteristike kamera

U pitanju je četiri tipa sličnih ‘bullet’ kamera koje su dobile taj nadimak jer izgledaju kao metak, a najpodobnije su za snimanje na veliku daljinu. Često su fiksne, imaju uže vidno polje (mada barem jedan od ovih modela je poseban po tome što je motorizovan i ima šire vidno polje), ali im je optika jako kvalitetna i mogu da ‘vide dobro’ i do 100 metara u različitim uslovima osvetljenja, magle i vremenskih prilika. Ovaj tip kamera se tradicionalno najčešće koristio za kontrolu saobraćaja, ali kako je smart tehnologija napredovala one se danas koriste i za druge vrste nadzora. Tako, pre svega, mogu da prepoznaju tablice na automobilima, tip, boju i marku vozila (sa bazom od preko 80 proizvođača), a na osnovu tih karakteristika mogu da isprate i beleže i vozila bez tablica. Na taj način mogu da automatski detektuju prekršaje u saobraćaju poput izlaska vozila iz trake, promenu trake, vožnju u suprotnom smeru, vožnju zabranjenom (žutom) trakom, prekoračenje brzine do 320km/h, pa čak i nevezivanje pojaseva i kada vozač koristi mobilni telefon”, objašnjava Filip Milošević iz SHARE Fondacije.

Osim saobraćaja, ove kamere mogu da detektuju i prepoznaju ljude, lica, objekte, i analiziraju njihovo ponašanje. Alarmi i notifikacije mogu da se aktiviraju na pokrete ili nagle pokrete i promene smera (prim. trčanje), ulazak ili izlazak iz predefinisanih regija tj lokacija, uklanjanje (prim. krađa) ili ostavljanje (prim. podmetanje) objekata i slično.

Kamere mogu da broje ljude (prim. protesti), analiziraju vreme čekanja u redovima, ali i da detektuju 30 lica istovremeno i upoređuju ih sa tri baze podataka od po 30.000 lica istovremeno. Dodatno, sve kamere snimaju audio materijal i mogu alarmirati na posebne vrste zvukova.

Sve kamere su povezane na servere koji beleže sva vozila koja su prošla, a potom čuvaju i po potrebi prosleđuju slike i video materijal na druge sisteme. Takođe, na ove servere je moguće povezati i nadzorne kamere iz drugih sistema (ranije postavljenih u gradu), a onda ih naknadno analizirati softverima koji imaju sve gore navedene funkcije.

Tehnologija je toliko napredovala i pojeftinila da je praktično moguće beležiti kompletno kretanje građana i u automobilima i pešice u javnim prostorima, a onda to analizirati ili u realnom vremenu ili naknadno po potrebi. Na žalost, praksa u Srbiji je pokazala da se ovakvi sistemi vrlo često zloupotrebljavaju i selektivno koriste, pa tu leži velika opasnost od netransparentnosti i raznih vrsta targetiranog i masovnog nadzora građana”, zaključuje Filip Milošević iz SHARE Fondacije.

“Alpha Guard” obezbeđuje Gradsku upravu, Bolnicu, pijace…

Kruševačka firma “Alpha Guard” sklopila je poslove vredne više od 135 miliona dinara u poslednje dve godine.  U periodu od oktobra 2021 do septembra 2023. godine ovu firmu angažovale su različite državne institucije u Rasinskom okrugu, najčešće za poslove fizičko-tehničkog obezbeđenja.

Kamera postavljena na kružnom toku kod kasarne “Car Lazar” FOTO: S. Milenković

Šta se zna o preduzeću “Alpha Guard” koje je u poslednjih pet godina bilo praktično ekskluzivni  dobavljač opreme za monitoring i kontrolu saobraćaja u Kruševcu?

Privredno društvo za usluge i promet “Alpha Guard” je, prema podacima iz Agencije za privredne registre, osnovano 24.oktobra 2013. godine a jedini vlasnik je Kruševljanin Srđan Aleksić. Sedište firme je na Jasičkom putu, u prostorijama nekadašnje IMK “14. oktobar”.

Pored nabavke i ugradnje opreme za nadzor ovo preduzeće se bavi i fizičko-tehničkim obezbeđenjem  lica i objekata i drugim poslovima iz domena bezbednosti. Na javnom pozivu raspisanom 2022.godine “Alpha Guard” je od Grada Kruševca dobio ugovor vredan 5.780.806 dinara, bez PDV-a, za usluge fizičko-tehničkog obezbeđenja. Sredinom ove godine, tačnije 25.jula, doneta je nova odluka o dodeli ugovora u iste svrhe a vrednost je bila 5.831.052 dinara.

Sa Javnim preduzećem “Poslovni centar” iz Kruševca, nakon postupka javne nabavke, sredinom 2022.godine, sklopljen je ugovor vredan 3.944.000 dinara za obezbeđivanje  parking i pijaca kojima rukovodi  “Poslovni centar”. Novi ugovor je dobijen i ove godine a iznos je 3.994.560 dinara.

Najvrednije ugovore “Alpha Guard” je u Kruševcu dobio od Opšte bolnice. Na javnom pozivu za specijalizovane usluge (usluge obezbeđenja), koji je raspisala Opšta bolnica Kruševac, marta 2022. godine prihvaćena je ponuda “Alpha Guarda” od 12.996.000 dinara. Ove godine procenjena vrednost je bila nešto niža ali je prihvaćena ponuda od 6.566.220 dinara.

U svim ovim slučajevima, i kod Gradske uprave i kod “Poslovnog centra” i kod Opšte bolnice na javne pozive se javljao same jedan ponuđač – “Alpha Guard”.

Inače, pored Kruševca, gde ima najviše poslova, ovo preduzeće ima sklopljene ugovore i u Vrnjačkoj Banji (Opštinska uprava), Raškoj (Opštinska uprava) i Užicu (JKP “Vodovod”).  “Alpha Guard” je 2018.godine, uz “Soko security”, “Dobergard, bila deo konzorcijuma koji je predvodila kompanija “Soko Group” a koji je dobio ugovor za poslove obezbeđenja na Adi ciganliji. Kompanija „Soko Group“  je u vlasništvu Zorana Livaje, bivšeg državnog funkcionera povezanog sa SNS-om.

“Alpha Guard” nije same u Kruševcu učestvovala u nabavci opreme za monitoring i kontrolu saobraćaja. Opština Aleksandrovac je 2020.godine dodelila ugovor za javnu nabavku male vrednosti dobara – nabavku kamera za detektovanje saobraćajnih prekršaja i prateće informatičke opreme. Vrednost ove nabavke bila je 1.660.623 dinara.

I pored više pokušaja nismo uspeli da obavimo razgovor sa vlasnikom “Alpha Guarda” Srđanom Aleksićem. Nakon razmene nekoliko mejlova dogovoren je sastanak na kojem se on nije pojavio uz obrazloženje da je “hitno morao na službeni put”. Na pitanja postavljena u novim mejlovima nije stigao odgovor.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content