Kruševljanka pokrenula potpisivanje peticije „Osmeh koji nema cenu – osmeh za lekare i pacijente“

Naša sugrađanka  Irena Ignjatović  pokrenula je potpisivanje peticije „Osmeh koji nema cenu – osmeh za lekare i pacijente“ za pomoć kruševačkoj Opštoj bolnici.

O ovome razmišljam godinama unazad ali su me učestale posete ovoj ustanovi naterale da uradim makar nešto što “mali čovek bez jake društvene pozicije” može da uradi. Aprila prošle godine sam morala da idem na operaciju laparoskopom u Beograd jer Kruševac to nema. Novorođena deca mojih drugova su zbog nedisanja poslata za Kragujevac. Magnetnu rezonancu radimo u Nišu, EKG u Hitnoj rade po tri puta jer  neće uvek da proradi a to je 15 minuta od kojih zavisi nečiji život. – objašnjava svoje motive za pokretanje peticije Irena Ignjatović.

Irena Ignjatović ima konkretne predloge šta bi trebalo uraditi da pacijentima ali i lekarima bude bolje.

Da nam svima bude bolje bolnica mora da ima ispravne EKG aparate, skener, još jedan rentgen, magnetnu rezonancu, aparat za multislajsnu kompjuterizovanu tomografiju kao i laparoskop. Nedostaju i novi kreveti, posteljina veselih boja, opremljena i mirisna kupatila sa više kabina za tuširanje. Bolnici nedostaje i više sredstava za čišćenje i osoblja za održavanje higijene. Bolesni jesmo ali nam je svima potreban prijatan miris. Kruševačka bolnica je prljava i smrdi, raspada se zajedno sa bubama svih vrsta zbog neredovne dezinsekcije. Fasada nije važna jer nas ne leče spolja lepo obojeni zidovi, ulice, trotoari i ukrasi – već medicinsko osoblje i sredstva koja su njima potrebna za rad – nabraja Irena.

Mnogi Kruševljani podržavaju inicijativu mlade sugrađanke.

Svako od nas se može razboleti i doći u bolničku postelju a svaki pacijent treba da se oseća prijatno, koliko god je to u bolnici moguće. Ako je osoblje ljubazno  a prostor čist  to će biti mnogo lakše. – smatra Dragana Kostić.

Irena se nada da će uspeti da prikupi dovoljno potpisa sugrađana koji bi nadležne naterali na akciju.

Ja sam svesna da su za to potrebne i zakonske promene, sa vrha, ali inicijativa mora krenuti sa dna.  Što se sredstava tiče tu ima puno različitih izvora – budžet, donatori, velike prvatne firme, inostrani sponzori…– dodaje naša sagovornica.

Svi zainteresovani online peticiju mogu podržati na stranici https://www.peticije24.com/signatures/osmeh_koji_nema_cenu-osmeh_za_lekare_i_pacijente/start/30.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content