KUD “BOŠKO JUGOVIĆ” IZ BOŠNJANA: Putovanja najveća nagrada za mlade

0

U Bošnjanu je posle Drugog svetskog rata osnovano Kulturno-umetničko društvo “Budućnost” koje je radilo do kraja prošlog veka.

Posle malog zastoja, 5.jula 2006.godine oformljeno je novo Kulturno umetničko društvo ,,Boško Jugović,” koje i danas radi pod tim imenom. U društvu radi folklorna sekcija koja je i najbrojnija, a tu su još i muzička, pevačka i  dramsko – recitatorska sekcija. U društvu  je aktivno oko 100 članova. Najveći broj članova je školskog uzrasta ali su tu i odrasli u folklornoj, muzičkoj i  pevačkoj sekciji.

Članovi KUD “Boško Jugović” su gostovali u Grčkoj, Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj…

U folklornoj sekciji imamo tri grupe u zavisnosti od uzrasta od predškolaca do srednjoškolaca a po potrebi i grupu odraslih članova. Nemamo profesionalnog koreografa već to radimo sa nekadašnjim igračima koji nam prenose korake i koreografije, postavljene i izvođene u prethodnom periodu“, objašnjava Ivana Isaković, zastupnik KUD “Boško Jugović” iz Bošnjana.

Članovi KUD ,,Boško Jugović,, imali su zapažene nastupe u Susretima sela opštine Varvarin gde su tri puta bili pobednici, na okružnim takmičenjima sela gde su dva puta bili pobednici. Na završnoj smotri Republičkog takmičenja sela 2008. godine u Brestovcu kod Bora selo Bošnjane osvojilo je prvo mesto a tome su najviše doprineli upravo članovi KUD “Boško Jugović”.

Među značajnijim dostignućima u društvu ističu i osvajanje prvog mesta na Okružnoj smotri dečijeg folkora u Brusu 2019. godine i učešće na Republičkoj smotri u Badnjevcu.

Bošnjanci su višestruki pobednici Takmičenja susreta sela u opštini i okrugu FOTO: Temnić-info

Društvo učestvuje po pozivima na svim manifestacijama u okolini ali šire a između ostalog na: “Padeškom kladencu”, “Moravskim večerima”, Međuopštinskoj smotri folklora u Orašju, “Župskoj berbi”, Kulturnom letu u Ribarskoj banji, Akva parku u Jagodini, Velikoj Drenovi, Beloj Vodi, Medveđi, “Adamovim danima” u Koprivnici, “Vražogrnački točak” i drugim.

Imali smo nastupe i u inostranstvu i to u u Gmundenu u Austriji, Pefkohoriju u Grčkoj, dva puta u Kitenu u Bugarskoj i više puta u Garešnici u Hrvatskoj”, nabraja Ivana Isaković.

Folkloraši iz Bošnjana redovno nastupaju na “Župskoj berbi”

Zbog Kovida 19 društvo je privremeno obustavilo rad od marta do septembra kada su se aktivirale folklorna i muzička sekcija.

Radimo na obnavljanju starih koreografija kao i na završetku poslednje koreografije “Igre iz Zapadne Srbije – Milje moje”. Radimo po grupama i pridržavamo se upustava datih od kriznog štaba o broju prisutnih u zatvorenom prostoru.

Finansiramo se najvećim delom sredstvima Opštine Varvarin i jednim manjim delom  članarinom i raznim donacijama. Sredstava ima jako malo pa da nije bilo pomoći lokalne samouprave ne bismo mogli da otputujemo na mnoge nastupe. Da ne govorimo o troškovima održavanja proba, eventualnog angažovanja koreografa i nabavku dotrajalih nošnji. Tako da su nam sredstva uvek nedovoljna.

Sve je teže zadržati decu kada završe osnovnu školu da ostanu u KUD-u pa tu dolazi do osipanja. Samo što ga naučiš da igra i nastupa oni te napuštaju. Jedan od načina da ih i dalje zadržimo bila bi gostovanja u drugim opštinama i zemljama ali su za to potrebna značajnija novčana sredstva koja nam nedostaju”, analizira stanje u KUD “Boško Jugović” iz Bošnjana Ivana Isaković.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content