KUD “JOVAN KURSULA”: Značajna pomoć opštine, sponzora i roditelja

Prvo kulturno-umetničko društvo u Selo Varvarinu osnovano je 70-tih godina prošlog veka pod imenom “Abrašević”.

U tom periodu smo imali dosta gostovanja po inostranstvu, počevši od Austrije, Italije, Nemačke, Bugarske, kao i po bivšim republikama SFRJ, naročito u Sloveniji i Hrvatskoj. Krajem 90-tih godina došlo je do prekida rada KUD “Abrašević”, da bi se kao KUD “Jovan Kursula” zvanično registrovali 25. aprila 2001. godine. Iza nas je skoro dve decenije uspešnog rada i stvaralaštva pod novim imenom“, ističu u KUD “Jovan Kursula”.

Agilni članovi društva ističu da su se u prethodnom periodu, pre svega, trudili da na jedinstven i original način sačuvaju od zaborava stare srpske pesme i igre.

Najmlađi članovi KUD “Jovan Kursula”

KUD “Jovan Kursula” trenutno ima oko 70  članova, a svrstani su u četiri kategorije: mladja grupa, srednja grupa, omladinci i veterani.  Učestvovali su na mnogim smotrama folklora u zemlji i inostranstvu i festivalima kao što su SFAS u Kličevcu, “Zlatni opanak” u Valjevu, “Župska berba” u Aleksandrovcu, “Sabor narodnog stvaralaštva” u Žiči. Gostovali su u  Austriji, u Gmundenu, Ohridu u Makedoniji i na “Balkan folk festu” u Bugarskoj.

Trenutno ne održavamo probe folklora zbog pandemije virusa, ali se nadamo da će to vrlo brzo proći i da ćemo da nastavimo sa probama. Što se tiče finansija Opština Varvarin izdvaja novčana sredstva za kulturno-umetnička društva u našoj opštini ali, na žalost, ta sredstva nama nisu dovoljna. Narodna nošnja je veoma skupa pa se trudimo da, malo po malo, kupujemo nošnju, ali moramo da tražimo i dodatni novac od sponzora, kojih je sve manje, kao i od roditelja.

KUD “Jovan Kursula” je učesnik brojnih smotri i festivala folklora

Ove godine smo imali u planu da putujemo u Ohrid, gde bi učestvovali na jednom od medjunarodnih festivala, kao i na festivalima u Vrnjačkoj Banji i Trsteniku. Pored toga počelo je održavanje manifestacije “Susreti sela opštine Varvarin”, ali zbog poznate situacije sa virusom nismo uspeli da završimo sa takmičenjima.

Nadamo se da ćemo u budućnosti imati još više članova udruženja, kako bi što više raznovrsnih igara uvrstili u naš program. Takodje se nadamo i većem budžetu od strane opštine, kao i od naših sponzora, kako bi uspeli da kompletiramo narodnu nošnju”, ističu u KUD “Jovan Kursula”.

Možda vam se dopadne i Više od ovog autora

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

11 + five =

Skip to content