“Kulturni život u Kruševcu je sahranjen!”

Polemika da li se Kruševac na pravi način odužio glumačkim velikanima rođenim u našem gradu iznedrila je nekoliko konstruktivnih predloga.

Naši sagovornici smatraju da je u Kruševcu potrebno osnovati Festival glumaca na kojem bi nagrade nosile imena Miodraga Petrovića Čkalje, Vlastimira Đuze Stoiljkovića, Rade Savićević, Taška Načića i drugih velikana.

Čuveni glumci trebali bi da dobiju “svoje ulice” ali ne u Koševima i Lipovcu, kao što predlažu nadležni, već bliže centru grada. Možda u budućem naselju na Starom aerodromu.

Trebalo bi nastaviti uređenje Trga mladih koji bi, jednog dana, postao Trg glumaca.

Glumci su uvek više voleli Kruševac nego Kruševac njih.

Takođe bi postavljanjem spomen-ploča trebalo obeležiti rodne ili kuće u kojima su živeli bardovi teatra.

O ovim temama razgovarali smo i sa našim sugrađaninom mladim glumcem Milošem Đurovićem koji je pažnju javnosti privukao igrajući u serijama “Branio sam Mladu Bosnu”, “Sumnjiva lica”  i “Nemanjići”.

Miloš Đurović u predstavi “Tamo daleko na ostrvu spasa” FOTO: R. Vučković

Miloše, šta misliš o činjenici da Kruševac nema pozorišni festival?

Činjenica da Kruševac nema pozorišni festival dokazuje da je kulturni život u Kruševcu sahranjen! Ovo pitanje treba postaviti ne samo ljudima koji vode grad i koji na opštinskim većima donose odluke vezane za kulturni život u Kruševcu, već i svakom Kruševljaninu koji se hvali i sа ponosom ističe da su Čkalja, Đuza Radmila i još mnogo njih potekli upravo iz Kruševca a da zauzvrat nemaju festival sa njihovim imenom, spomen ploču, trg, neko obeležje koje će buduće generacije podsećati na njihov trag i neizmeran doprinos umetnosti .

Mislim da js to oduvek tako. Kruševljani koji su otišli iz Kruševca, pogotovu glumci, uvek su više voleli Kruševac nego Kruševac njih“.

Znamo da ima  mnogo glumaca na koje Kruševac može biti itekako ponosan. Misliš li da smo im se odužili kako dolikuje?

Nismo im se odužili uopšte, a kamoli onoliko koliko zaslužuju. To je bolno, poražavajuće za sve nas, i sebično prema njima. No, pošto sam rekao da je kultura u Kruševcu sahranjena biću optimističan i nadaću se da još uvek nije umrla već da je samo negde živa zakopana i da će kultura jednom, ponovo, ugledati svetlost dana”.

Koliko bi tebi,  kao mladom glumcu, značilo da dobiješ nagradu koja bi nosila ime neke glumačke legende poreklom odavde?

Naravno da bi mi mnogo značilo ali ne razmišljam o tome jer uloge koje glumac gradi  su stubovi na koje su naslonjene nagrade a ja u Kruševačkom pozorištu jos uvek očekujem pravu ulogu!“, zaključuje talentovani glumac Miloš Đurović.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content