LIKOVNI KONKURS “SOLIDARNOST NAS SPAJA”: Nagrada za Nikolinu Marković iz Aleksandrovca

Nikolina Marković, učenica srednje škole „Sveti Trifun“ iz Aleksandrovca jedna je od dobitnika nagrade u okviru likovnog konkursa „Solidarnost nas spaja“ za kalendar razvojnog programa EU PRO za 2021. godinu.

Na konkurs je pristiglo 211 likovnih radova iz 54 srednje škole iz 38 gradova i opština. Nagrađeno je 12 autora najboljih radova, kao i škola koja se posebno angažovala tokom trajanja konkursa.

Sam konkurs je imao za cilj da podstakne srednjoškolce da slikovito prikažu svoj svet u godini pandemije, kao i način na koji oni doživljaju izazove koje su nove okolnosti postavile pred celo društvo.

Evropska unija (EU) u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije preko deset godina podržava ovo likovno takmičenje i na taj način motiviše mlade da budu aktivni i razmišljaju o važnim društvenim temama. Takođe ih i podstiče da ispolje svoju kreativnost i nagrađuje talentovane učenike, kao i škole koje su posebno angažovane u kreativnom radu sa mladima.

Radovi koji su pristigli ove godine su na neki način posebniji, jer prikazuju koliko je nova stvarnost značajno promenila opšte prihvaćenu realnost i prioritete. Oni prikazuju razumevanje ovih promena i važnosti zajedničkog delovanja kako bismo zaštitili jedni druge čak i kada to znači žrtvovanje svakodnevne udobnosti, a posebno za mlade ljude čiji su životi i rutina najviše promenjeni tokom pandemije.

Ono što je najvažnije jeste da se ovo razumevanje preslikalo na sve nivoe društva. Solidarnost među ljudima, među generacijama, među zemljama je suštinska vrednost Evropske unije“, istakla je Mateja NorčičŠtamcar, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji naodržanoj svečanoj onlajn dodeli nagrada.

Nadam se da će ova nova godina da donese lepšu svakodnevicu, ali da će lekcije naučene ove godine trajati mnogo duže nego sama pandemija. Učenicima želim da ostanu angažovani i promišljeni i da svojim zajednicama nastave da doprinose na lepe i kreativne načine kao i do sada”, poručila je Mateja Norčić Štamcar. 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content