ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ И КАНАЛИ КОМУНИКАЦИЈЕ: Варварин и Ћићевац најактивнији на друштвеним мрежама!

3

Друштвене мреже су јако занимљиво средство за комуникацију локалних власти са грађанима и пружају пуно могућности. Нажалост, локалне самоуправе у Расинском округу нису препознале те могућности.

Тешко је правити поређење између друштвених мрежа по њиховом значају али је евидентно да је Фејсбук најзанимљивији широкој публици, посебно грађанима старијим од 25,30 година, и као такав је јако погодан за све видове комуникације. Зато смо анализу друштвених мрежа локалних самоуправа започели од Фејсбука.

Град Крушевац нема званични профил на овој друштвеној мрежи! Изненађујуће али је тако. Профил „Скупштина општине Крушевац“ је празан и неактиван. Када дођете на званичну презентацију Града Крушевца и кликнете на иконицу Фејсбука добићете везу са овом друштвеном мрежом али без циљане странице. Непостојање Фејсбук профила или странице је велики пропуст Градске управе Крушевца.

Званичну Фејсбук страницу нема ни општина Александровац али у овом случају имамо специфичну ситуацију. Као нека врста „заступника“ за локалну самоуправу делује страница „Информативна служба Дом културе Александровац“ за коју се наводи да је  „служба која прати и информише јавност о актуелним дешавањима у општини, информише грађане о активностима јавних предузећа и установа као и месних заједница на територији општине. Ова служба је јавни сервис грађана Жупе“. Ова страница има 3.880 пратилаца и редовно се ажурира са основним информацијама из Жупе александровачке.

Локалне самоуправе у Расинском округу још увек нису препознале значај друштвених мрежа за комуникацију са грађанима

Општина Брус има своју Фејсбук страницу али као да је нема! Од када је постављена, 2016. године, није објављена ниједна информација!

За разлику од бруске Фејсбук страница општине Ћићевац функционише доста добро. На страници се објаљује и „Хроника општине Ћићевац“ али и друге информације. Страница има 3.100 пратилаца што је одлична бројка за општину која, према најновијим подацима, има мање од 8.000 становника.

Фејсбук страница општине Варварин, као и ћићевачка, заслужује високу оцену. Ажурира се редовно најновијим информацијама из протокола локалне самоуправе уз доста фотографија, објављује се и „Варваринска хроника“. Занимљиво да ова страница има „само“ 1.600 пратилаца, скоро двоструко мање него ћићевачка.

Без икаквих дилема најквалитетнију Фејсбук страницу од шест локалних самоуправа у Расинском округу има Трстеник. Ажурирање је на дневном нивоу, уз добре фотографије. Ова страница има 8.500 пратилаца што је за сваку похвалу.

Оно што се може замерити свим локалним самоуправама је што Фејсбук странице користе, превасходно, да информишу грађане о активностима локалних функционера. Недостаје им елемент информативности за догађаје који треба да укључе грађане, као што су разне дебате. Такође им је неопходна и доза интерактивности са грађанима. Овако делују као нека врста огласне табле локалне власти“, сматра аналитичар друштвених мрежа Саша Пауновић.

За разлику од Фејсбука, који је одлично прихваћен и распрострањен, Твитер има неке специфичности који га чине занимљивим за релативно мали број људи. Могуће да је и то био један од разлога што се локалне самоуправе из нашег округа нису превише бавиле промоцијом на овој друштвеној мрежи. Крушевац, Ћићевац, Варварин и Александровац немају профиле док је профил општине Брус неактиван од 2017. године а општине Трстеник од 2014. године!

Много више пажње локалне самоуправе посвећују Инстаграму. Профил општине Трстеник на овој друштвеној мрежи има 5.165 пратилаца и редовно се ажурира. Варвариници су, такође, веома активни на Инстаграму али имају знатно мање пратилаца него Трстеничани, 1.748. Страница општине Ћићевац има 537 пратилаца и редовно прати активности у локалној самоуправи.

Град Крушевац и општине Брус и Александровац немају своје Инстаграм странице а Крушевац и Александровац немају ни ЈуТјуб страницу баш као ни Трстеник. Страница општине Брус на ЈуТјубу је, као и на Фејсбуку и Твитеру, неактивна већ дужи временски период, тачније шест година!

На страници „Пословни центар“ Ћићевац редовно објављује „Хронике општине Ћићевац“ док су у Варварину отишли корак даље па поред „Хронике општине Варварин“ редовно објављују и кратке видео прилоге о активностима на локалном нивоу.

Када саберемо све ове податке долазимо до сазнања да је од свих локалних самоуправа из Расинског округа на друштвеним мрежама најактивнија општина Варварин. Активни су и ажурни на Фејсбуку, Инстаграму и ЈуТјубу. Одмах иза Варварина долази Ћићевац док су се у Трстенику фокусирали на Фејсбук и Инстаграм а занемарили Твитер и ЈуТјуб.

Помало чудно али највећа локална самоуправа у округу, Град Крушевац, у потпуности игнорише могућности које нуде друштвене мреже како за промоцију тако и за побољшање комуникације са грађанима.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

17 − eleven =

Skip to content