ЛОКАЛНИ ИНДЕКС Е УПРАВЕ: Пуно простора за напредак

0

Већина градова и општина у Србији и даље нема довољно развијене електронске услуге и пуно је простора за напредак.

То су показали резултати првог, пилот мерења, новоуспостављеног Локалног индекса еУправе (ЛЕИ), који је данас представљен јавности. Тренутна развијеност еУправе на локалу оцењена је као средње развијена са 40% испуњености критеријума ЛЕИ индекса.

Ниш и Врање могу да се похвале најбољим учинком. Поред тога што имају најефикаснију еУправу, то су и једине локалне самоуправе сврстане у категорију више развијених. У средње развијеним је 57 градова и општина док је 60 у категорији ниже развијених. Међу високо развијеним, али и неразвијеним, нема ниједне локалне самоуправе.

ЛЕИ индекс оцењује опремљеност и спремност локалних самоуправа да пружају квалитетне и доступне еУслуге и састоји се из четири основне групе индикатора: број и квалитет еУслуга, опремљеност инфраструктуром, капацитет локалних службеника да пруже електронске услуге, као и ниво информисања и укључености грађана при успостављању и коришћењу електронских услуга. Највећи степен дигитализованости, градови и општине бележе у домену инфраструктуре (49%) и укључености грађана (43%), док су нешто слабије када је реч о људским ресурсима (37%) и заступљености и квалитету еУслуга (32%).

Како су на овом мерењу прошле локалне самоуправе из Расинског округа?

Крушевац и Александровац нису оцењени јер од ових локалних самоуправа нису добијени подаци.

Трстеник и Ћићевац су сврстани у Средње развијене еУправе.

Брус и Варварин су оцењени као ниже развијене еУправе.

ИЗВОР: Локални индекс еУправе

 

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content