Mali: Za godinu dana prosečna plata u Srbiji povećana za više od 100 evra!?

0

Jedna od omiljenih ilustracija vlasti za odličnu ekonomsku situaciju, koju je Aleksandar Vučić svojevremeno opisao rečima “toliko nam dobro ide da mi je neprijatno”, jeste visina prosečne plate.

O platama najčešće govori upravo Vučić – uglavnom netačno, što je Istinomer više puta utvrdio.

Od kada je krajem maja ove godine izabran za ministra finansija, o ovoj temi govori i Siniša Mali. Tako je, gostujući u jutarnjem programu kod Milomira Marića, Mali poručio da su najteže mere iza nas, ponovio da će do kraja godine biti povećane plate i penzije, te biti ukinut Zakon o privremenom smanjenju penzija.
Želimo da radimo na tome da povećamo plate. Kako nam bude rastao BDP u budućnosti, biće još prostora i za povećanje penzija i za povećanje plata. Evo samo jedna cifra, jedna brojka. Prošle godine u ovo vreme, prosečna plata je bila 318 evra. Sada je već 420. Ako se ne varam, čak i više. Dakle, raste nam prosečna plata u našoj zemlji. Raste nam kvalitet života“, rekao je Mali.
Međutim, ni ta “jedna cifra, jedna brojka” koju je izneo Siniša Mali, jednostavno nije tačna. “Prošle godine u ovo vreme”, kao što je Istinomer već pisao, prosečna neto plata iznosila je 379 evra (jul 2017), odnosno 400 evra, ukoliko se zarade gledaju po staroj metodologiji. U junu prošle godine “ta jedna brojka” iznosila je 385 evra (407 po staroj metodologiji).
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku  prosečna zarada u maju iznosila je 50.337 dinara odnosno oko 426 evra.

 

Izvor: Istinomer.rs

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

18 + eleven =

Skip to content