Mali: Za godinu dana prosečna plata u Srbiji povećana za više od 100 evra!?

Jedna od omiljenih ilustracija vlasti za odličnu ekonomsku situaciju, koju je Aleksandar Vučić svojevremeno opisao rečima “toliko nam dobro ide da mi je neprijatno”, jeste visina prosečne plate.

O platama najčešće govori upravo Vučić – uglavnom netačno, što je Istinomer više puta utvrdio.

Od kada je krajem maja ove godine izabran za ministra finansija, o ovoj temi govori i Siniša Mali. Tako je, gostujući u jutarnjem programu kod Milomira Marića, Mali poručio da su najteže mere iza nas, ponovio da će do kraja godine biti povećane plate i penzije, te biti ukinut Zakon o privremenom smanjenju penzija.
Želimo da radimo na tome da povećamo plate. Kako nam bude rastao BDP u budućnosti, biće još prostora i za povećanje penzija i za povećanje plata. Evo samo jedna cifra, jedna brojka. Prošle godine u ovo vreme, prosečna plata je bila 318 evra. Sada je već 420. Ako se ne varam, čak i više. Dakle, raste nam prosečna plata u našoj zemlji. Raste nam kvalitet života“, rekao je Mali.
Međutim, ni ta “jedna cifra, jedna brojka” koju je izneo Siniša Mali, jednostavno nije tačna. “Prošle godine u ovo vreme”, kao što je Istinomer već pisao, prosečna neto plata iznosila je 379 evra (jul 2017), odnosno 400 evra, ukoliko se zarade gledaju po staroj metodologiji. U junu prošle godine “ta jedna brojka” iznosila je 385 evra (407 po staroj metodologiji).
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku  prosečna zarada u maju iznosila je 50.337 dinara odnosno oko 426 evra.

 

Izvor: Istinomer.rs

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content