Marija i Sergej na Prvenstvu Evrope

Sergej Lukić i Marija Sudimac, članovi Badminton kluba “Zmajevi”, predstavljaće Srbiju na  drugom Evropskom prvenstvu za igrače do 15 godina koje se narednog vikenda održava u ruskom gradu Kazanj.

Oboje su postavljeni u grupu od petog do osmog nosioca tako da će biti slobodni u prvom kolu singlova. Led u Kazanju probiće u mešovitom dublu u kojem će im na startu turnira protivnik biti ruska kombinacija Egor Kolkin – Marija Sukova. Taj meč je na programu u petak od 8 časova po našem vremenu (10 po lokalnom). Ukoliko preskoče prvu prepreku za plasman među 16 najboljih parova istog dana u 13,15 sati igraće sa Izraelcima Orijem Šapirom i Juvalom Pugač, koji su slobodni u prvom kolu.

U petak naši reprezentativci će odigrati i prve mečeve u singlu. Lukić će se u drugom kolu, za plasman u osminu finala, od 16 sati boriti za pobednikom meča Antonijo Neves (Portugalija) – Maksim Grinblat (Izrael), dok će Sudimčevoj u istoj fazi takmičenja ženskog singla od 15,10 sati protivnik biti bolja iz duela između Švajcarkinje Julije Frankonvajl i Hrvatice Inge Sadajić.

Sergej Lukić, Marija Sudimac i trener Dragan Antić
Sergej Lukić, Marija Sudimac i trener Dragan Antić

Evropsko prvenstvo je jedno novo iskustvo, kako za mene kao trenera tako i za Sergeja i Mariju kao igrače. Nismo postavili neki određeni cilj pred dolazak u Kazanj jer nam je, pre svega, bitno da se oboje prikažu u najboljem svetlu. To će uspeti samo ako u svaki meč uđu bez opterećenja zbog veličine i značaja samog događaja. Nema sumnje da smo dobri u svim konkurencijama u kojima ćemo igrati, ali kvalitet će doći do izražaja samo uz maksimalnu skoncentrisanost i uz igru bez ikakvog pritiska“, kazao je pomoćni trener badminton reprezentacija Srbije Dragan Antić i tvorac mnogobrojnih badminton bisera iz Kruševca.

Po njegovim rečima žreb je bio relativno dobar, ali on po sebi ne mora ništa da znači.

I Sergej i Marija su među nosiocima, što im je donelo samo to što će biti slobodni u prvom kolu singla. U ovom uzrastu sve je mnogo otvorenije, a sam žreb i epitet nosioca ne mora ništa značajno da odredi. Recimo, pre dve godine na Evropskom prvenstvu za igrače do 15 godina u Bazelu, na kojem je evropski vicešampion postao naš Luka Milić, prvi nosilac u muškom singlu izgubio je već u drugom kolu. Većinu igrača i igračica koji će nastupiti u Kazanju uopšte ne poznajemo. O Rusima s kojima igramo u prvom kolu mešovitih dublova ne znamo apsolutno ništa. Isto važi i za Portugalca Nevesa i Švajcarskinju Frankonvajl, potencijalne rivale Lukića, odnosno Sudimčeve u drugom kolu singla. Spremni smo za izazove koji nam predstoje, uprkos tome što se Lukić povredio mesec dana pred šampionat. Išao je na terapije u Beograd i sada je potpuno spreman“, istakao je Antić.

Supertalentovana Marija Sudimac sa nestrpljenjem očekuje start šampionata.

Za ovo se spremam sedam godina, od 2009. godine, kada sam prvi put uzela badminton reket u ruke. Biti učesnik Evropskog prvenstva je jedan od snova svakog igrača, a meni se već sada ostvario. Iskrena da budem imam tremu zbog veličine i značaja takmičenja, ali sam sigurna da će me ona samo dodatno pogurati u svakom meču. Verujem u sebe i svoj kvalitet i nadam se najboljem iako je žreb mogao da bude i bolji. U singlu bi, najverovatnije, već u četvrtfinalu igrala sa prvim nosiocem Dankinjom Matildom Kramer Arens, naravno ako uopšte dođem do najboljih osam“, rekla je Marija Sudimac.

Sergej Lukić kaže da će, iako mu je predstojeći turnir najveći izazov u dosadašnjoj karijeri, pokušati da ga odigra bez opterećenja i kao i svaki drugi.

Dugo smo se spremali za šampionat u Kazanju, a nadam se da ćemo ispuniti očekivanja i da ćemo postići dobre rezultate. Malo me je u završnim pripremama poremetila povreda ruke zbog koje nisam mogao da imam taktičke treninge. Ipak, terapija je učinila svoje i sada sam odlično. Zadovoljan sam žrebom. Mislim da mogu do pobeda na startu turnira i u singlu i u mešovitom dublu. Nakon toga sve bi bilo lakše“, smatra Sergej Lukić.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content