Marija sanja Olimpijske krugove

Jedna od najtalentovanijih igračica badmintona u Srbiji, Kruševljanka Marija Sudimac, sanja da jednog dana predstavlja svoju zemlju na Olimpijskim igrama.

Iako do kraja ove godine ima više od četiri meseca, već sada se može konstatovati da će ona proteći u znaku Marije Sudimac, barem kada je u pitanju ženski deo srpskog badmintona.

Supertalentovana Kruševljanka, koja je 27. marta napunila tek 14 godina, u 2016. godini postala je državna prvakinja u singlu, plasirala se među 16 najboljih na Evropskom prvenstvu za igrače do 15 godina u Kazanju, dominirala na domaćoj juniorskoj sceni, osvojila tri odličja na Serbian U17 & Youth International Novi Sad 2016…

MarijaSudimac-rangiranjePoslednja lepa vest stigla je iz kancelarije Evropske badminton konfederacije (BEC). Na rang listi Evropskog kruga igračica do 17 godina Marija se  našla  na visokom trećem mestu koje sa 200 bodova deli sa još dve igračice.

Plasman u “top ten” rang liste Evropskog kruga BEC izuzetno mi znači, tim pre što sam od većine rivalki mlađa čak i tri godine. Bila sam prijatno iznenađena, ujedno i mnogo srećna, kada mi je trener Dragan Antić saopštio koja sam trenutno na rang listi koja je nedavno formirana. Najbolji rezultat sam ostvarila na Serbian U17 International Novi Sad 2016 na kojem sam stigla do srebrne medalje. Iako je lepo kada vidiš svoje ime na tako visokom mestu neke zvanične rang liste ovo tek je početak, a bodovi će tek da se prikupljaju”, skromno kaže Marija Sudimac koja je trenutno zaokupljena pripremama za Balkansko prvenstvo za igrače do 15 godina čiji će domaćin biti Novi Sad od 26. do 28. avgusta.

Marija Sudimac je badminton počela da trenira 2009. godine. Glavni “krivac” za to bio je njen učitelj Dragan Antić “Uča”, prvi čovek BK “Zmajevi” iz Kruševca, kluba koji je najveći rasadnik talenata srpskog badmintona u poslednjih nekoliko godina.

Tek što sam pošla u školu “Uča” je procenio da imam odličan mentalno-fizički sklop za badminton. Tako sam postala jedna od odabranih kojoj je ponudio da počne da trenira ovaj sport u našoj školi – “Jovanu Jovanoviću Zmaju”. Odluci da se upustim u svoju prvu sportsku avanturu pomogle su činjenice da su i moja dva drugara iz odeljenja – Sergej Lukić i Matija Cupara počeli da treniraju i da su treninzi bili u sali škole koja se nalazi u blizini mog doma. Badminton je postao moj život, što i ne čudi budući da sam od svoje sedme godine u ovom sportu, tj. pola svog dosadašnjeg života. Nisam sigurna da li bih imala ovakav badminton put da nije bilo učitelja, potom i trenera Dragana Antića. Uz moju porodicu on je ubedljivo najzaslužniji što sam zavolela ovaj sport i što sam u njemu postigla toliko uspeha. Doživljavam ga kao drugog oca i neizmerno sam mu zahvalna na svemu”, ističe Sudimčeva.

Za sedam godina koliko je u badmintonu osvojila je više od 90 medalja. Jedno, za sada, u njenom srcu ima posebno mesto.

Imam poseban ram u koji je moglo da stane oko 50-tak medalja i odavno je došlo vreme da ga zamenim većim. Imam preko 90 odličja, a od svih njih jedno, ipak, ima poseban značaj. To je zlato sa ovogodišnjeg Prvenstva Srbije za seniorke. Pobedila sam u finalu ženskog singla osmostruku uzastopnu šampionku Milicu Simić. Iako je od šampionata u Novom Sadu prošlo gotovo tri meseca i dan-danas se naježim kada se prisetim finalnog meča i trenutka kada sam osvojila pobednički poen”, kaže Marija Sudimac.

Kada je reč o ciljevima u karijeri oni su kod Sudimčeve najviši mogući.

Kao i svim mladim sportistima i meni je san da nastupim na Olimpijskim igrama. U badmintonu je to izuzetno teško jer je konkurencija neverovatno jaka. Za takmičenja u singlovima se kvalifikuje samo po 32 takmičara, a u dublovima po 16 parova. Pored toga sanjam i da za Srbiju osvojim medalju na svetskom prvenstvu”, napominje Sudimčeva.

Marijini  uzori su dve igračice sa velike svetske scene.

Špankinja Karolina Marin jedna je od najvećih zvezdi ženskog svetskog badmintona, pogotovo što je uspela da u konkurenciji izvanrednih igračica iz Azije postane svetska prvakinja. Gledala sam je uživo u Kazanju na kojem se istovremeno održavao šampionat Starog kontinenta za seniore i igrače do 15 godina. Malo je prepotentna na terenu i to mi je malo pokvarilo sliku o njoj iako je vanserijska igračica. Više me impresionira Tajlanđanka Ratčanok Intaton. Veliki je borac na terenu, svaki poen igra do poslednjeg daha i ne predaje se ni jednog trenutka, bez obzira na trenutni rezultat. Takav odnos prema meču pokušavam da izgradim i ja, a zbog toga mi je Intaton posebno draga”.

Marija Sudimac, poput badmintona, blista i u školi. U septembru kreće u osmi razred, a do sada je stalno bila odličan đak.

Badminton i škola su moje jedine preokupacije i trudim se, a za sada uspevam u tome, da odlično uklopim učenje i treninge. Već sada razmišljam šta posle osnovne škole. Želja mi je da upišem neku školu uz koju ću imati najviše prostora za sportski napredak. Logičan izbor bila bi sportska gimnazija koja ne postoji u Kruševcu, već samo u Novom Sadu i Beogradu. To bi podrazumevalo selidbu u jedan od ovih gradova što je velika odluka. Nju ću u svakom slučaju doneti u dogovoru sa roditeljima, “Učom” i Badminton savezom Srbije”, zaključuje Marija Sudimac.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content