Marku Somborcu godišnja nagrada Fondacije “Katarina Preradović”

Karikaturista i ilustrator “Blica” Marko Somborac prvi je dobitnik nagrade koju Fondacija “Katarina Preradović” dodeljuje za profesionalni integritet.

Direktor “Blica” Veselin Simonović istakao je da karikaturista Marko Somborac ima sve odlike koje su krasile Katarinu.

Ovo je nagrada za integritet novinara, a Marko je svojim radom dokazao da čuva profesionalnost svog crteža i reči. Kaća je bila hrabra i Marko je hrabar. Kaća je bila borac i Marko je borac. Kaća je bila istrajna i Marko je istrajan. Kaća se nikome nije izrugivala ni Marko to ne čini. Kaća je žigosala i Marko žigoše laž i nepravdu. Siguran sam da Marko neće iznevereti Kaćin ugled – objasnio je Simonović.

Ilustrator “Blica” Marko Somborac zahvalio se na nagradi i naglasio brojne koincidencije koje su joj prethodile.

Kaća je bila jedna od prvih mojih urednica u “Blicu”, zatim kada je prešla u NIN dala mi je savete koje sam usvojio, a imali smo i slična interesovanja u vezi sa ekonomijom. Takođe, zanimljivo je da sam prvi dobitnik ove nagrade u danu kada su se susreli naš i turski predsednik koji su poznati po slobodi medija. Ipak, ostaje nam da se borimo, da ne pokleknemo jeć ćemo samo tako stvoriti normalne uslove za rad – rekao je Somborac koji je dobio novčanu nagradu.

Fondacija “Katarina Preradović” opstaje zahvaljujući pojedincima i Fiskalnom savetu i podržava novinare i pojedince koji, kao i Kaća, teže visokim profesionalnim i etičkim standardima, ne pristaju na pritiske i bore se za javni interes i osvajanje medijskih sloboda.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content