MIRJANA KRKIĆ, PREDSEDNICA OPŠTINE ĆIĆEVAC: “Izgradnja auto-puta nam otvara nove mogućnosti!”

0

Opština Ćićevac i Udruženje “Evrokontakt” realizuju projekat “Izrada Plana razvoja opštine Ćićevac” koji bi trebalo da definiše pravce u kojima će se kretati ova komuna u narednih sedam godina.

O projektu ali i planovima Opštine Ćićevac razgovarali smo sa dr Mirjanom Krkić, predsednicom Opštine.

Mirjana Krkić, predsednica Opštine Ćićevac

Smatram da smo uspešno realizovali prva četiri meseca projekta ’’Izrada Plana razvoja opštine Ćićevac’’. Formirali smo Projektni tim, Koordinaciono telo za izradu Plana razvoja i radne grupe, kroz koje smo angažovali preko 30 osoba koje svojim znanjem i iskustvom mogu značajno da pomognu u izradi Plana razvoja.

Do sada smo organizovali nekoliko radionica na kojima smo im predstavili projekat, proces izrade Plana razvoja i uradili SWOT analize po razvojnim pravcima, a posle praznika nastavljamo sa radionicama u kojima ćemo definisati našu viziju, odnosno gde želimo da budemo za sedam godina, koliko pokriva Plan razvoja, prioritetne ciljeve i mere pomoću kojih ćemo ostvariti planirano”, ističe dr Krkić i nastavlja.

Veoma nam je bilo važno da okupimo najbolje ljude koje imamo jer se opština Ćićevac nalazi u veoma specifičnoj situaciji  zbog izgradnje auto-puta Pojate-Kruševac. Ovaj veliki i veoma značajan projekat će nas ostaviti bez prihoda od tranzitnog saobraćaja, ali sa druge strane nam otvara neke nove mogućnosti za budući razvoj opštine. Moramo dobro da sagledamo situaciju u kojoj ćemo se vrlo brzo, još ove godine, naći posle otvaranja deonice auto-puta Pojate – Kruševac i da postojeću situaciju iskoristimo na najbolji mogući način”

Izrada Plana razvoja veoma je važna za budućnost Opštine Ćićevac koja se suočava sa brojnim izazovima.

Konferencija za novinare na kojoj je javnosti predstavljen projekat ”Izrada Plana razvoja opštine Ćićevac”

Svesni smo da je Plan razvoja veoma važan dokument za opštinu Ćićevac jer je naša država usvajanjem Zakona o planskom sistemu 2018. godine trasirala put ka izgradnji planskog sistema na svim nivoima državne uprave, uključujući i lokalne samouprave. Izrada Plana razvoja je metodološki drugačija od izrade strategija održivog razvoja i trebalo nam je vremena da sagledamo novine u tom procesu i da krenemo da izradjujemo ovaj dokument u skladu sa zakonom, podzakonskim aktima i sa zvaničnim smernicama za izradu planova razvoja lokalnih samouprava

Veliku podršku imamo od naše partnerske organizacije na projektu, udruženja ’’Evrokontakt’’ iz Kruševca koje ima značajno iskustvo u strateškom planiranju i upravljanju projektima koje podržavaju donatori, a pored toga već saradjuju na izradi plana razvoja sa opštinom Aleksandrovac. Našu saradnju mogu oceniti veoma kvalitetnom i nadam se da ćemo zajedno uspeti da uspešno realizujemo projekat i da izradimo kvalitetan i savremen Plan razvoja”, zaključuje dr Mirjana Krkić, predsednica Opštine Ćićevac.

Projekat ’’Izrada Plana razvoja opštine Ćićevac’’ je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative. Mišljenje koje je izneto u ovoj publikaciji je mišljenje autora i ne predstavlja nužno i mišljenje Vlade Švajcarske, Helvetas Swiss Intercooperation ili Građanskih inicijativa.

 

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content