Najugroženije žene i osobe sa invaliditetom

0

U Srbiju su i dalje najviše diskriminisane žene i osobe sa ivaliditetom, slede stariji sugrađani na polju ostvarivanja zdravstvene zaštite i mlađi na polju obrazovanja.

Ovo je, gostujući na RTS-a, izjavila  Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Iako se čini da se o rodnoj ravnopravnosti i pravima žena nikada više nije govorilo i dalje najviše pritužbi stiže na račun diskriminacije žena.

Pre svega reč je o slučajevima na polju tržišta rada i u vezi sa materinstvom. Žena se po povratku sa porodiljskog bolovanja neretko degradira profesionalno i često dobija i nižu poziciju i platu. Tu su i tekstovi u medijima koji takođe podstiču diskriminaciju žena“, objašnjava poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Navodi da će na godišnjoj konferenciji kancelarija za rodnu ravnopravnost predstaviti zvanične podatke na osnovu preporuka koje su dali.

Prvi put ćemo imati pune podatke od lokalnih samouprava do vrtića, navodi poverenica.

Mi ćemo te podatke pratiti redovno na lokalu jer se tamo odvija život, bez obzira na značajne pomake kada je reč o nacionalnom i republičkom nivou. Imamo dobar zakonski okvir ali u praksi mora još da se radi“, rekla je za Jankovićeva.

Na pitanje gde ima pomaka, ona je ocenila da je Srbija u prošloj godini bila dobar primer tolerancije, navodeći odnos sa migrantima i to što se Parada ponosa godinama održava bez incidenata.

Nova generacija je potpuno oslobođena predrasuda. Ove godine sam razgovarala sa hiljadu dečaka i devojčica i oni uopšte nemaju problem sa tolerancijom“, rekla je Jankovićeva.

Za nju je ohrabrujuće i to što veliki broj muškaraca preuzima ulogu očeva.

Treba to istaći da se ne stvara nerazumevanje i da ne stvaramo novi jaz među polovima“, naglasila je za RTS poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content