NAKON ČETIRI MESECA: Podignuta optužnica zbog napada na Borka Stefanovića!

Više javno tužilaštvo u Kruševcu, četiri meseca nakon napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i policajca u Kruševcu, podiglo je optužnicu.

Kako se navodi u odgovoru Insajderu, trojici optužnih stavlja se na teret krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu dok se jedno lice tereti i za napad na službeno lice u vršenju službene delatnosti.

Nakon sprovedene istrage, Više javno tužilaštvo u Kruševcu podiglo je optužnicu protiv M.Š, M.Ž. i D.G. zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili po jedno krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu na štetu Borka Stefanovića i Bobana Jovanovića, a osumnjičenom M.Š. i krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene delatnosti na štetu Bobana Jovanovića iz Kruševca”, navodi se u odgovoru Insajderu.

Prema krivičnom zakoniku, za krivično delo nasilničko ponašanje na javnom skupu predviđena je kazna zatvora od dve do deset godina, dok je za napad na službeno lice koje se stavlja na teret predviđena kazna od šest meseci do pet godina.

Lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut je 23. novembra u Kruševcu kada je krenuo na tribinu Saveza za Srbiju. Dan nakon napada na konferenciji za novinare Borko Stefanović je ispričao da je udaren metalnim predmetom u potiljak pred ulazom u Mesnu zajednicu Rasadnik gde je bila zakazana tribina.

On je naveo da su ga napadači šutirali nogom u glavu i dok je ležao u nesvesti, a pošto su Stefanoviću u pomoć pritrčala i dvojica aktivista Levice Srbije, napadači su se obrušili i na njih.

Sam Borko Stefanović kao i Savez za Srbiju ovaj napad okarakterisali su kao pokušaj ubistva, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i pre zvaničnog saopštenja policije izjavio da su napadači uhapšeni kao i da su Stefanović i još dva mladića zadobili lakše povredu.

MUP tada nije saopštio imena uhapšenih već samo njihove inicijale, a nekoliko dana nakon hapšenja javnost je saznala da je Osnovni sud u Kruševcu odredio pritvor do 30 dana osumnjičenima.

Imena uhapšenih naknadno je na konferenciji za novinare saopštio Borko Stefanović, a kako on tvrdi za napad su odgovorni Danijel Gmijović, Marko Živković i Marko Šaponjić, za koga je rekao da je bio pripadnik Žandarmerije do 2008. godine.

Kako je preneo KRIK, osumnjičeni su na saslušanju u tužilaštvu negirali da su učestvovali u napadu navodeći da su se na mestu gde se održavala tribina našli slučajno.

Iako je, po predlogu Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu, sudija za prethodni postupak optuženima odredio pritvor do 30 dana, oni su na slobodu izašli ranije. Naime, 26. decembra oni su pušteni iz pritvora, a kako je Sud tada obrazložio za Insajder, to što su do sada u postupku ispitani svi predloženi svedoci i izvedeni brojni dokazi, ali i to što je od napada prošlo mesec dana, pa je isključen i osnov o uznemirenju javnosti.

Izvor: Insajder

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content