NARODNA STRANKA I SSP O JASTREPCU: “Čišćenje jezera skuplje od Panamskog kanala!”

Predstavnici gradski odbora Narodne stranke i Stranke slobode i pravde oglasili su se povodom građevinskih aktivnosti u izletištu Jastrebac.

“Svedoci smo da je ovih dana ponovo izvršeno čišćenje jezera na Jastrepcu. Jezero je ponovo čistila firma, koja je iste radove izvodila i pre 5 godina. Vlasnik firme „Aleks gradnja“ Aleksandar Lazarević pre nekoliko nedelja izjavio je da je iz jezera izbačeno 22.500 kubnih metara mulja i da će ovaj put problem biti rešen do kraja.

Možda to ne bi ni bilo čudno da gospodin Lazarević, gotovo identičnu izjavu lokalnoj RTK nije dao i pre 5 godina. Samo što je tada tvrdio da je očišćeno 15.500 kubnih metara, a cena je bila 10 miliona dinara. Tada je obećao i 4 kaskade koje će, uz dve postojeće, trajno rešiti „zamuljavanje“ jezera.

U toku radova, daleke 2015. godine, jezero je posetio i tada ministar odbrane Bratislav Gašić i obećao da će projekat izgradnje 4 kaskadne brane, uz pomoć Direkcije za urbanizam biti vrlo brzo rešen, koliko do kraja godine i da ćemo sredstvima koje ćemo dobiti od Republike, trajno rešiti problem „zamuljavanja“ jezera, a takođe zaštiti od poplava okolna naselja i saobraćajnice.

Posle tačno 5 godina, ponovo se čisti jezero. Ovaj put se obećava i prelivni kanal. Ponovo se obećava konačno rešenje problema „zamuljavanja“ i ponovo se nemilice troše pare građana Srbije i ponovo je to 10 miliona dinara. Ako se nastavi rešavanje problema na ovakav „napredan“ način, bojimo se da će ovo jezero na planini Jastrebac uskoro koštati skuplje od Panamskog kanala”, navodi se u saopštenju Narodne stranke.

Boban Jovanović, član Glavnog odbora SSP, predlaže da se u Izmeni plana zabrani izgradnja hotela i višespratnih objekata na samom izletištu. 

Za predviđeni smeštajni i poslovno uslužni sadržaj treba uraditi  Generalni plan za podjastrebačka sela Buci i Lomnica. Na taj način bi sačuvali naše izletište od građevinske urbanizacije, a pokrenuli bi turizam u podjastrebačkim mestima, gde bi se gradili smeštajni i poslovni kapaciteti. Pokrenuli bi i seoski turizam, koji je od velikog značaja za razvoj turizma”, smatra Jovanović.

Jovanović je pozvao meštane podjastrebačkih sela, Planinarsko društvo „Jastrebac“, Ekološki pokret „Bela breza“, „Kruševački ekološki centar“, udruženje „Etno mreža“, „Asocijaciju mladih“, NVO „Edukativni centar“ i građane Kruševca da im se pridruže „kako bi zaustavili privatizaciju planine i zaštitili Jastrebac.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content