NARODNA STRANKA: “Za godinu dana Kruševac napustilo 8.000 ljudi!”

Predstavnici Gradskog odbora Narodne stranke u Kruševcu su na konferenciji za novinare govorili o razlozima za bojkot parlamentarnih izbora u Srbiji.

Narodna stranka je prva stranka iz Saveza za Srbiju koja je donela odluku o bojkotu svih izbora koji će biti raspisani u narednom periodu.  Smatramo da u Srbiji nema elementarnih uslova za sprovođenje demokratskih izbora i fer izbornu kampanju.  Šta više,  smatramo da u Srbiji ne postoje izbori, već neka vrsta imitacije izbora i to loša imitacija. Dakle, mi na izborima ne učestvujemo zato što ih nema, a bojkotom se borimo za izbore.

Jedino bojkot može da skrati vek trajanja režima. Jedino se bojkotom oduzima legitimitet ovoj vlasti i postiže jedinstvo onih koji hoće da promene sistem. Time se dokazuje i da nisu svi isti i da nije svima stalo samo da sednu u skupštinske klupe i dobiju privilegije koje idu uz to, nego da ima i onih koji su tu da bi se borili za interese građana bez obzira na ličnu cenu koju će platiti“, istakao je Vladan Mitić, član GO NS u Kruševcu i nastavio.

Bojkot izbora je bitan da bismo pokazali da nismo budale, nego da znamo da cenimo sebe i vrednost našeg glasa. Da bi u opšte mogli da razmišljamo o nekim budućim izborima, potrebno je da se steknu normalni izborni uslovi I da ti uslovi potraju u kontinuitetu najmanje devet meseci.

Ono što vlast trenutno pokušava jeste da nas uvuče u nekakve pregovore, koji više liče na pijačarenje, nego na ozbiljan dijalog. U tom pijačarenju, vlast pokušava da nas ubedi da neke zakone treba poštovati, a neke ne treba. I da to iznuđeno, parcijalno  poštovanje zakona, prilkaže kao svoj ustupak opoziciji. Naš stav je jasan – nema pogađanja oko poštovanja Ustava I zakona ove zemlje.

Ono što mi zahtevamo od vlasti, može se sažeti u par osnovnih demokratskih principa, normalnih svuda u Evropi, osim u današnjoj Srbiji. Zahtevi se odnose na slobodu medija, rad REM-a, javnog servisa (RTS I RTV), rad kontrolnih tela, zatim na izborna pravila i izborne kampanje, RIK, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu  i Javno tužilaštvo.

Naše je da budemo istrajni u bojkotu i ne podlegnemo pritiscima i ucenama, za ostalo pobrinuće se režim koji je, sada je već očigledno, potpuno izgubio kompas. Režim, sada već na dnevnom nivou, upada iz afere u aferu, iz greške u grešku I značajno utiče na svoj skori kraj. A kraj je blizu, toga su I oni svesni. Zato su počeli da srljaju. Zato se I plaše”, zaključio je Mitić.

Predrag Petronijević je podsetio da je Srbija prošle godine zvanično proglašena za najsiromašniju državu u Evropi, u kojoj je više od 1,2 miliona ljudi egzistencijalno ugroženo.

Oko 51.000, uglavnom mladih i obrazovanih ljudi, svake godine ode na rad u inostranstvo, a ko ostane osuđen je na rad u neljudskim uslovima. Više od 70 odsto zaposlenih prima platu od 220 evra u formi modernog robovlasništva.Politika naprednog kartela podstiču mlade,radno sposobne građane našeg grada da dobrovoljno postaju robovska radna snaga Evrope i da tamo rade pod uslovima u kojima radnici Evrope nikada ne bi radili.Srbija je verovatno jedina zemlja na svetu koja iz budžeta finansira robovski  rad sopstvenih građana! Naši radnici su tako pretvoreni u najjeftiniju najamnu radnu snagu Evrope, a u Kruševcu radnici rade za dnevnicu koja nije dovoljna ni za puko biološko preživljavanje, kazao je Petronijević.

On tvrdi da je Kruševac u poslednjih godinu dana napustilo oko 8.000 ljudi.

Ako je napredni kartel doveo fabrike u Kruševac, i ako je zaposlio toliko građana Kruševca, kako oni kažu, zašto onda ti isti građani Kruševca masovno beže iz naprednog blagostanja glavom bez obzira u beli svet bez namere da se ikada više vrate. Stopa nezaposlenosti u Kruševcu se ne smanjuje zbog otvaranja radnih mesta, nego zbog egzodusa mladih i obrazovanih. To je stvarnost koja demantuje veliku propagandu laži naprednog kartela”, zaključio je Petronijević.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content