Nasilja ima i u manjim sredinama

0

Ukupno 20 krivičnih prijava zbog nasilja u porodici podneto je Osnovnom javnom tužilaštvu u Brusu u prvih osam meseci ove godine.

Sve krivične prijave proistekle su iz rada nadležnih policijskih stanica Brus i Aleksandrovac. Iako se u kontekstu krivičnog dela koji tretira projekat „Nasilje u porodici – Destrukcija u ogledalu“, ove dve opštine proporcionalno skoro marginalno pojavljuju u medijima, nasilje u porodici je i u njima realnost, ukazuju izveštaji nadležnih.

Milan Mihajlović, zamenik opštinskog javnog tužioca u Brusu FOTO: Privatna arhiva
Milan Mihajlović, zamenik opštinskog javnog tužioca u Brusu FOTO: Privatna arhiva

Osnovno javno tužilaštvo u Brusu je zaključilo Sporazume o saradnji i zajedničkom delovanju za efikasno ostvarivanje i sprovođenje zaštite žrtava nasilja u porodici i žena u partnerskim odnosima sa centrima za socijalni rad u Brusu i u Aleksandrovcu, kao i sa drugim predstavnicima državnih organa, kako bi međusobno sarađivali i unapredili postupanje u slučajevima nasilja u porodici i kako bi suzbili navedeno krivično delo – ističe Milan Mihajlović, zamenik javnog tužioca u Brusu.

Postojanje tzv.represivne institucije koja je teritorijalno nadležna za opštine Brus i Aleksandrovac uticalo je i na efikasnije procesuiranje slučajeva nasilja u porodici u nepune tri godine.

Osnovno javno tužilaštvo u Brusu je počelo sa radom 1.januara 2014.godine i samo u toj prvoj godini zabeleženo je 25 krivičnih prijava, među kojima su četiri prijave podnele supruge kao oštećena lica.

Osnovnom sudu ju je podneto 17 optužnih akata, a u 16 predmeta donete su osuđujuće presude. Glavni pretres je još uvek u toku u jednom slučaju.

Među podnetim krivičnim prijavama doneto je pet rešenja o odbačaju po članu 284 ZKP-a (usled nedostatka dokaza, najčešće odustanka oštećene od daljeg krivičnog gonjenja prijavljenog) i tri rešenja o odbačaju krivične prijave po članu 283 stav 3 ZKP (nakon primene instituta odlaganja krivičnog gonjenja) – navodi zamenik javnog tužioca.

Prošle godine je nadležno tužilaštvo primilo 29 krivičnih prijava zbog krivičnog dela nasilje u porodici iz člana 194 Krivičnog zakonika. Ukupno je odbačeno 13 prijava, šest usled nedostatka dokaza, a sedam na osnovu instituta odlaganja krivičnog gonjenja. U dva predmeta doneta je naredba o obustavi istrage.

Osnovnom sudu u Brusu je podneto 14 optužnih akata, nako čega je došlo do osuđujućih presuda u 10 predmeta, dok se čeka ishod preostala četiri sudska postupka.

Prošle godine je tužilaštvo u Brusu primilo 29 krivičnih prijava zbog krivičnog dela nasilje u porodici iz člana 194 Krivičnog zakonika FOTO: CINK
Prošle godine je tužilaštvo u Brusu primilo 29 krivičnih prijava zbog krivičnog dela nasilje u porodici iz člana 194 Krivičnog zakonika FOTO: CINK

Ove godine je Osnovnom sudu podneto 13 optužnih akata nakon čega su od strane suda u pet predmeta donete osuđujuće presude, dok je u osam predmeta glavni pretres još uvek u toku – kaže Milan Mihajlović, zamenik javnog tužioca Osnovnom javnom tužilaštvu u Brusu. – Imali smo dva rešenja o odbačaju krivične prijave, najčešće usled odustanka oštećene od daljeg krivičnog gonjenja prijavljenog,. U jednom predmetu je doneta naredba o pokretanju istrage, a u četiri slučaja je u toku preduzimanje dokaznih radnji radi provere navoda iz podnetih krivičnih prijava.

Ove godine se i u javnosti najviše govorilo o nasilju u porodici u Aleksandrovcu i u Brusu. Januara 2016, u porodičnoj kući u Župi, teško je povređen meštanin V.P.(36), koga je nakon verbalne rasprave nožem povredio otac, R.P. (56). Policija je saopštila tom prilikom da se sumnjalo i da je supruzi, koja je pokušala da spreči sukob, osumnjičeni naneo lakšu povredu.

Aleksandrovačka policija je uhapsila ovog decembra N.S.(28) zbog postojanja osnova sumnje da je fizički napao roditelje i da ih je vređao.

Nedavno je zbog nasilja u porodici reagovala i policija u Brusu, koja je privela meštanina G.V.(51) . Osim što se sumnja da je tukao četrdesetdvogodišnju suprugu, osumnjičeni se tereti za vređanje i omalovažavanje.

Pripadnici MUP – a u Brusu reagovali su i u aprilu 2016.godine, kada su zbog krivičnog dela nasilje u porodici priveli V.D.(40) iz ove opštine, pod sumnjom da je fizički nasrnuo na majku, ali i na sestrića, koga je lakše povredio.

Podaci pokazuju da žrtve nasilja mogu biti različiti članovi porodice, iako je i matrica usvojena u javnosti o ženama kao najčešćim žrtvama u značajnoj meri potkrepljena statistikom iz nemile prakse.

U 2014.godini, kao oštećeno lice se u 15 predmeta javlja supruga, u pet – deca, u tri predmeta otac, a u jednom predmetu majka, odnosno sestra – iznosi Milan Mihajlović, zamenik javnog tužioca. – Tokom prošle godine registrovana je supruga kao oštećeni u 19 predmeta, u četiri predmeta to su bili otac i deca, a u dva predmeta majka. Kao oštećeni u 14 predmeta od januara od avgusta 2016.godine, javlja se supruga, dok su u po dva predmeta to deca,otac i majka.

Nasilje u porodici može da kulminira i preraste u drugo krivično delo, ali i da kao uzroke ima zdravstveno stanje osumnjičenih, kako je to zabeleženo u porodičnoj tragediji ovog avgusta u bruskom kraju. Tada je M.G.(60) uhapšen zbog sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo u pokušaju. Osumnjičeni je sekirom povredio suprugu staru 67 godina koja je, kao vitalno ugrožena pacijentkinja, urgentno primljena na Hirurško odeljenje Opšte bolnice u Kruševcu. Izveštaji lekara govorili su o teškoj povredi glave, leve strane vrata i stanju šoka usled povrede i iskrvarenja. Izvori beogradskih medija iz mesta gde se odigrala drama ukazivali na dugogodišnje psihičke probleme kod supruga.

T9-manje-sredineNadležni veruju da su i manje sredine postale transparentnije u kontekstima postupanja zbog nasilja u porodici. Dug put koje je ovo krivično delo prešlo u definisanju, odnosno redefinisanju i konačno, o odbacivanju ekskluzivno prekršajnih elemenata u zakonskoj deerminaciji, u stvarnosti se pokazuje kao put koji je uprkos trnovitosti bio pravičan i ne bez cilja.

Mi smo nakon zaključenih sporazuma sa drugim institucijama primetili pomak u radu, i u pogledu saradnje, pre svega u smislu razmene informacija pre donošenja odluke od strane tužilaštva u konkretnom predmetu – iznose u Osnovnom javnom tužilaštvu u Brusu. – Tako su u organizaciji Centra za socijalni rad u Brusu održane i dve konferencije slučaja , kojima su pored predstavnika Osnovnog javnog tužialštva u Brusu, prisustvovali i stručni tim CSR u Brusu, predstavnik Policijske stanice Brus i Doma zdravlja Brus, a radi postupanja u konkretnom predmetu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content