Nastavnik tehničkog pravi vojne uniforme i srednjevekovne odore

Petar Miladinović (36), nastavnik tehničkog obrazovanja iz Kukljina kod Kruševca, u slobodno vreme izrađuje vojne uniforme iz Prvog i Drugog svetskog rata i srednjevekovne odore.

Petar Miladinović u slobodno vreme izrađuje vojne uniforme i srednjevekovne odore FOTO: Privatna arhiva
Petar Miladinović u slobodno vreme izrađuje vojne uniforme i srednjevekovne odore FOTO: Privatna arhiva

Kao student, 2001. godine, počeo sam da izrađujem šajkače jer su me srpska tradicija i uniforme, vojne oznake i zastave  uvek interesovali. Posle šajkača i šapki poželeo sam da radim uniforme. Počeo sam da sarađujem sa Narodnim muzejem iz Kruševca za koji sam izradio uniforme iz Prvog i Drugog svetskog rata. Za njih sam uradio i repliku uniforme Stanislava Biničkog, šefa vojnog orkestra i autora „Marša na Drinu“, rođenog u Jasici kod Kruševca. Tu repliku sam izradio na osnovu fotografije Biničkog iz 1902. godine. – priča Petar Miladinović.

Nakon muzeja Petar je počeo da sarađuje i sa Turističkom organizacijom.

Srednjevekovne odore i kostime prvi put sam radio 2015. godine, za saborovanje u Lazarevom gradu. Prošle godine su me angažovali za prvo srednjevekovno venčanje u crkvi Lazarici. To je bio veliki posao jer sam morao da radim i kostime vitezova koji prate venčanje kao i barjak Viteškog udruženja „Vitezovi Lazarevog grada“. – priseća se Petar.

Petar kaže da je mnogo teže raditi srednjevekovne odore nego vojničke uniforme.

Ima jako malo sačuvanih crteža iz srednjeg veka i još manje originalnih predmeta. Veliki problem je i materijal koji bi trebalo da bude autentičan, iz tog perioda. Obično koristim brokat koji ima reljefnu strukturu i relativno je zgodan za obradu. – objašnjava nastavnik tehničkog u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“.

Petar Miladinović je radio kostime za srednjevekovno venčanje u Lazarici FOTO: Privatna arhiva
Petar Miladinović je radio kostime za srednjevekovno venčanje u Lazarici FOTO: Privatna arhiva

U kolekciji Petra Miladinovića primetili smo i neobičnu uniformu kakva je viđena u seriji „Ravna Gora“ Radoša Bajića.

Radi se o uniformi specijalnih Jurišnih jedinica koje su formirane 1939. godine po uzoru na četničke odrede iz prvog svetskog rata. Po vojnom propisu iz 1939. godine oni su imali posebne uniforme i naoružanje a prepoznatljivi su po kapama, crnim sa kićankom. Jedan od tih odreda je 1941. godine otišao na Ravnu goru. – pojašnjava Petar.

U Srbiji nema puno ljudi koji se bave ovim što radi Petar tako da ima dosta narudžbina.

Spremam kostime i odore za grupno srednjevekovno venčanje u Lazarevom gradu početkom juna kada bi trebalo da se venča pet parova. To je veliki posao jer svi parovi treba da imaju različitu odeću. Takođe sam u kontaktu sa ljudima iz „Podzemnog grada“ kod Han Pijeska, takođe poznatog iz serije „Ravna gora“. Oni žele da svoju kolekciju upotpune mojim uniformama. – priča o budućim obavezama Petar Miladinović.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content