“Nebeski trkači” osvojili Jastrebac

Više od 40 članova Skyrunning asocijacije Srbije imalo je priliku da se u protekla tri dana upozna sa lepotama Jastrepca, najšumovitijom planinom u ovom delu Balkana.

– Okupili smo se na Jastrepcu da napravimo jedan skyrunning vikend koji je multifunkcionalan i potpuno prilagođen prirodi. Tu su deca od dve do četrnaest godina i stariji učesnici koji su trkači, alpinisti, speleolozi, planinari iz cele Srbije. Želimo da demonstriramo šta sve Jastrebac može, koje su njegove prednosti, da podignemo svest u ovom delu Srbije da ljudi praktično u svom dvorištu imaju fantastičan potencijal za aktivan turizam i da treba što više da ga koriste – kazao je novinarima Marko Nikolić, sportski direktor Skyrunning lige Srbije.

Skyrunning je relativno nov sport i bori se da uđe u porodicu Olimpijskih sportova. Reč je o trčanju po uređenim i neuređenim terenima, na velikim nadmorskim visinama. Najmlađi “nebeski trkači” obuku započinju lakim planinskim turama do 10 kilometara, školicama orijentiringa, potragom za izgubljenim blagom. Potom slede trčanje, orijentacija sa GPS-om i bez njega…

Jastrebac je posebno zanimljiv za planinske sportove jer je jako težak za orijentaciju. Nemate referentne tačke, uvek ste u nekoj udolini, sve je šuma. Nemate neki visok orijentir koji dominira krajolikom, nego je sve tako nekako razuzdano i super. Uslovi su sjajni za planinarske sportove što se tiče i smeštaja i izazova u prirodi, ali potrebno je još to neko fino brušenje. – dodaje Marko Nikolić.

Skyrunning ima sve više poklonika u Srbiji. Registrovano je oko 2.000 takmičara a u pojedinim trkama učestvuje i po 400 “nebeskih trkača”.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content