Neće ekološku bombu u dvorištu!

Stanari šest solitera kod Osnovne škole „Nada Popović“ ogorčeni su zbog namere vlasti da  ispred njihovih zgrada, izgradi gasnu merno-regulacionu stanicu.

Građani protiv izgradnje gasne stanice
Građani protiv izgradnje gasne stanice

– Ovo je čist bezobrazluk! Izgradnjom gasne stanice našoj deci biće oduzeta trećina ionako male zelene površine na kojoj se igraju. Ko će sutradan da pusti dete da izađe i igra se pored gasne stanice? – kaže Ana Mišić.

U šest solitera i 320 stanova živi više od 1.200 ljudi. Odmah nakon što su početkom juna obavljena geodetska merenja za gasnu stanicu oni su reagovali i uputili dopis Gradskoj upravi i Direkciji za izgradnju zahtevajući da se nađe neka druga lokacija.

– Kada smo pre nekoliko godina tražili da se za naše solitere napravi podstanica, kako bi imali bolje grejanje, rekli su „Nemamo lokaciju“, a sada je imaju za gasnu stanicu. Naše zgrade ne mogu biti priključene na gas, a stanica se gradi za naselje Bivolje koje je udaljeno više od jednog kilometra. Gasna stanica sa pritiskom mreže od 12 bara, između solitera, je veliki ekološki i bezbedonosni problem i niko od nas ne želi bombu pred vratima. – objašnjava Stojadin Cvetković, predsednik skupštine stanara Kule 7.

Građani tvrde da se zelena površina između njihovih zgrada godinama unazad planski devastira.

– Dozvolili su izgradnju objekta u kojem je pekara usred parkića. Prošle godine su kontejnere za smeće, koji su se nalazili pored ulice, premestili pored dečjeg igrališta. Deo zelene površine su nam „otkinuli“ kada su, preko noći, kamioni dovezli šljunak i nasuli ga. Park za igru dece je opremljen sredstvima grada Kruševca a sada se neko trudi da mu promeni namenu. – ogorčeni su stanari.

Smeta im i činjenica da su na javni uvid izložene dve verzije plana za ovaj deo grada.

– Na karti izloženoj u holu ugrade Gradske uprave jasno se vidi da je na ovoj lokaciji park. Karta na kojoj su prikazane gasne instalacije nije izložena u holu Gradske uprave već samo u kancelariji broj 15. Nadležni zaboravaljaju i bitnu činjenicu da zemljište od ulice Vece Korčagina do Aerodroma nije javna površina već pripada IMK „14. oktobar“. – napominje Stojadin Cvetković dodajući da su stanari spremni da, ako treba, okupljanjem i protestima spreče radove ispred svojih zgrada.

U Direkciji za urbanizam i izgradnju ističu da su ispoštovali sva proceduralna pravila, a da će položaj merno-regulacione stanice postati konačan tek kada skupština usvoji planski dokument.

– Svesni smo da to nije najidealnije mesto za merno-regulacionu stanicu ali bolje rešenje trenutno nemamo. Bilo je čak predloga da se stanica postavi u dvorištu obližnje Osnovne škole “Nada Popović” što je suludo! Znam da bi svi voleli da stanicu postavimo na neku njivu deset kilometra od grada ali to nije moguće. – kaže Vojkan Tutulić, direktor Direkcije za urbanizam i izgradnju.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content