Dobrica Ćosić podelio zemljake!

Odluka da osnovna škola u Velikoj Drenovi od 1. septembra ponese ime književnika Dobrice Ćosića, koji je rođen u tom selu, podelila je meštane.

Zgrada osnovne škole u Velikoj Drenovi
Zgrada osnovne škole u Velikoj Drenovi

Radoš Petronijević, predsednik Mesne zajednice Velika Drenova, smatra da su meštani trebali da se na referendumu izjasne o imenu škole.

– To je bio predlog mesne zajednice, ali je škola odbila. Inače, škola u Velikoj Drenovi se do pre šest godina zvala „Moša Pijade“. Onda je, na inicijativu lokalne samouprave promenjeno u „Velika Drenova“. Čekao se trenutak da dobije ime po Dobrici Ćosiću. Novo ime nametnuli su dođoši u školu. Ćosić je bio poznati književnik, ali selo od njega nije imalo nikakvu korist. Ovdašnju školu je 1939. godine sagradio Rade Ratajac koji je posle rata proglašen kulakom. Red je bio da škola ponese njegovo ime. – objašnjava Petronijević.

U školi kažu da je inicijativa za promenu imena potekla od nastavničkog veća.

– Predlog je prosleđen školskom odboru, u kojem su po tri predstavnika nastavnika, lokalne zajednice i roditelja, i jednoglasno je prihvaćen. Odluka školskog odbora, koju je podržala i lokalna samouprava, je poslata u Ministarstvo prosvete koje je dalo saglasnost. Imamo rešenje o promeni naziva škole i 1. septembra postavićemo tablu sa novim imenom. – kazao nam je Boriša Radić, sekretar škole u Velikoj Drenovi.

Radić dodaje da škola nije dobila nijedan dopis kojim se osporava inicijativa nastavnika.

– Dobili smo dosta pisama podrške od bivših đaka koji su nas podržali. Na sve sednice školskog odbora mi pozivamo i predstavnike mesne zajednice, ali se tada, kada je odlučivano o predlogu za promenu imena škole, nisu pojavili. – napominje Radić.

Petronijević tvrdi da su se kod usvajanje inicijative da škola ponese ime Dobrice Ćosića „dešavale čudne stvari“.

– Predstavnici lokalne samouprave u odboru imaju đake u školi i zato su glasali onako kako su nastavnici hteli. Škola je za 1. septembar najavila proslavu promene imena, a mi ćemo tog dana početi potpisivanje peticije da se škola ne zove po Dobrici Ćosiću. – tvrdi Radoš Petronijević.

Milić Pavlović, samostalni odbornik iz Velike Drenove i predsednik Skupštine opštine Trstenik, veruje da iza čitavog slučaja stoji politika.

– Kampanju protiv Dobrice Ćosića vode članovi Srpskog pokreta obnove iz samo njima znanih razloga. Predlažu da škola ime nekog Radeta Ratajca kod kojeg je pola sela nadničilo. ne vidim ništa loše u tome da škola nosi Dobrice Ćosića. – smatra Pavlović.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content