Nema pravde i para za bivše radnike “Jastrepca”

0

Više od 400 bivših radnika Građevinskog preduzeća „Jastrebac“  dve godine  bezuspešno pokušava da od države naplati svoja potraživanja na osnovu presude Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu.

Presuda je doneta decembra 2013. godine, a rok za isplatu je bio kraj aprila 2014. godine. To su kasnije odložili za septembar, pa oktobar, izgovarali se rebalansom. Nešto para smo dobili, ali država i dalje odbija da nam isplati kamate od 2002. godine, pa sve do sada, kao i nematerijalnu štetu”, kaže Milomir Živković.

Milomir Živković i Živomir Radovanović od decembra 2012. godine čekaju da država ispoštuje presudu Suda za ljudska prava u Strazburu FOTO: S.Milenković
Milomir Živković i Živomir Radovanović od decembra 2012. godine čekaju da država ispoštuje presudu Suda za ljudska prava u Strazburu FOTO: S.Milenković

Trgovinski sud u Kraljevu je 2003. godine priznao potraživanja radnika na ime neisplaćenih plata od 1996. do 2002. godine, ali ta presuda nikada nije realizovana. U međuvremenu je “Jastrebac” otišao u stečaj, pa je 760 bivših radnika svoja prava potražilo u Strazburu

Izračunali su da mi duguju 11 plata i za to sam dobio 41.000 dinara na osnovu minimalca koji je važio 2002. godine iako je sada minimalac 21.000 dinara. Kamate i nematerijalnu štetu nisu ni hteli da računaju. Niko ne zna ni šta je isplaćivano radnicima, ni koliko se kome duguje, jer su stečajni upravnici deo dokumentacije i spiskova uništili”, priča Živomir Radovanović.

Bivši radnici GP „Jastrebac“ tvrde da je država na osnovu presude iz Strazbura isplatila više od 150 radnica „Leteksa“ iz Leskovca, dok su radnice Fabrike obuće iz Novog Pazara na ime kamata i nematerijalne štete dobile od 15.000 do 20.000 evra.

Slali smo dopise Ministarstvu pravde, ministru Selakoviću, Agenciji za privatizaciju, zaštitniku građana Saši Jankoviću. Skoro svakog dana zovemo službu Ministarstva pravde zaduženu za isplate gde nam kažu da budemo uporni. U kontaktu smo i sa službom suda u Strazburu koja prati sprovođenje presuda, ali ništa ne pomaže. Ostalo nam je još da pišemo premijeru Vučiću. Ako ni to ne pomogne okupićemo ljude i idemo da legnemo na šine ispred zgrade Vlade Srbije”, kaže Milomir Vasiljević, predsednik Odbora za zaštitu prava bivših radnika GP “Jastrebac”.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content