Nenad Sakić: “Volim da moja ekipa igra napadački fudbal!”

U poslednjoj test utakmici pred početak prvenstva Napredak je pobedio Jagodinu a trener Nenad Sakić sa optimizmom očekuje start Super lige naredne subote.

Nenad Sakić (46) je preuzeo ekipu Napretka pre samo 15 dana a Kruševljani su u prvih pet pripremnih utakmica zabeleželi isto toliko pobeda. Sa bivšim reprezentativcem razgovarali smo o Napretku, saradnji sa Mihajlovićem, italijanskom fudbalu, reprezentaciji Srbije…

Nenad Sakić tvrdi da će Napredak u narednoj sezoni igrati napadački fudbal FOTO: CINK - S.Milenković
Nenad Sakić tvrdi da će Napredak u narednoj sezoni igrati napadački fudbal FOTO: CINK – S.Milenković

Sakić je trenersku karijeru započeo u Napretku 2009.godine, neposredno nakon što je okačio kopačke o klin. U proteklih osam godina vodio je kadetsku reprezentaciju Srbije a potom bio pomoćnik Siniše Mihajlovića u reprezentaciji Srbije, Sampdoriji i Milanu.

Šta se promenilo u Napretku u proteklih osam godina a šta kod Nenada Sakića?

Razlika je velika jer je klub napredovao u svim segmentima. Od organizacionog preko igračkog kadra. Moja je želja da Napredak i dalje nastavi da napreduje. Što se mene lično tiče dosta toga se promenilo u načinu razmišljanja. Ja nisam čovek koji misli da sve zna. Svaki dan donosi  neko novo iskustvo a veoma je bitno da pojedinac hoće da napreduje, da evoluira. Volim da moja ekipa igra napadački fudbal, da  bude organizovana na terenu, da daje svoj maksimum. Insistiram na redu, radu i disciplini. Takav sam bio kao igrač, takav sam i kao trener. Moje iskustvo mi kaže da je to jedni put ka uspehu. – iznosi svoju trenersku filosofiju Sakić.

Sakić je bio odbrambeni igrač, osam godina igrao u Seriji A u kojoj preferiraju defanzivni stil igre a sada najvljuje da će njegova ekipa igrati napadački.

To jeste mali paradoks. Kada kažem da ćemo igrati napadački fudbal ne znači da ćemo manje pažnje obratiti na odbranu. Insistiram na toj organizaciji kada nemamo loptu, u toj negativnoj tranziciji, ko šta radi, šta se dešava. Taktičke detalje volim da dovedem do savršenstva. Puno pažnje se posvećuje svakom detalju. Uostalom detalji često odlučju razliku između pobednika i poraženog. Imao sam sreću da igram u Italiji gde je defanzivni fudbal doveden do savršenstva. Na tome insistiram ali hoću da kada imamo loptu svi, od bekova preko zadnjeg veznog, učestvuju u igri.

Napredak je u prošloj sezoni ušao u plej-of ali nije uspeo da izbori plasman u Evropu. U narednoj sezoni cilj je postavljen visoko. Ko će biti najveći rival Kruševljanima?

Još uvek je rano pričati o ekipama koje mogu da bude u gornjem delu tabele. Dosta ekipa u novo prvenstvo ulazi u promenjenim sastavima. Zvezda i Partizan su po difoltu uvek gore. Sigurno je da će Napredak biti u gornjem delu tabele. To treba očekivati.

Jedan od problema srpskog fudbala su česte promene trenera. U prošloj sezoni je i Napredak promenio dvojicu trenera iako je bio u vrhu tabele i igrao dobro.

Možete da u dovedete najboljeg trenera na svetu ali preko noći ništa ne može da se napravi. Sa druge strane predsednici klubova neće da čekaju rezultat. Bitno je kada se odlučite za nekog trenera da verujete u njega. Jedan ili dva poraza to ne smeju da poremete. Imamo situaciju da predsednici jedne nedelje pričaju kako će da igraju Evropu a druge izgubiš utakmicu i oteraš trenera. Treba naći neki kompromis u svemu tome. Napredak je izuzetno dobar klub, ima predsednika koji se razume u fudbal, i mi u stručnom štabu imamo slobodu da radimo ono šta smatramo najboljim.

Dobar deo dosadašnje trenerske karijere Nenada Sakića vezan je za saradnju sa Sinišom Mihajlovićem kojem je četiri godine bio pomoćni, u reprezentaciji Srbije, Sampdoriji i Milanu.

Iskustvo koje sam stekao radeći sa Sinišom je neprocenjivo. Naučio sam dosta stvari. On sada ima svoj posao, ja svoj ali se čujemo. Odradio je dobar posao sa Torinom. Mislim da su napravili odlične rezultate, igrali otvoreno, napadački. U takvom stilu igre uvek postoji mogućnost da se primi dosta golova ali svaki trener ima neku svoju filozofiju.

Sakić je do 30.juna ugovorom bio vezan sa Milanom gde je bio pomoćnik Mihajloviću. Smenjeni su nakon deset meseci rada.

Veliki klub, bogata istorija, zahtevi ogromni ali kada nemate igrače koji to mogu da isprate uvek prvi strada trener. Tako je bilo i sa Mihajlovićem. Mi smo pokušali sve, davali smo maksimum ali jednostavno nismo imali igrače. Predsednik je tražio Ligu šampiona a realno nismo imali ekipu ni za Ligu Evrope. Odgvornost snose neki drugi ljudi a ne Mihajlović. Smenjeni smo nakon poraza protiv Juventusa kada smo odigrali najbolju utakmicu u prvenstvu. Siguran sam da će novi vlasnici, koji ulažu dosta, vratiti klub na stare staze slave. Plasman u Ligu šampiona u narednoj sezoni je realan domet.

U italijanskom fudbalu poslednjih godina dominira Juventus?

Juventus je u svakom pogledu, od organizacije kluba preko igračkog kadra, broj 1 u Italiji. Ukoliko se nešto drastično ne desi oni će u narednih 5-6 godina dominirati u Italiji. Imaju sjajnu organizaciju i pobednički mentalitet. Ova generacija igrača iako po imenima možda nije slična onoj Pirlovoj ali je krase hrabrost i odvažnost. Ne igraju lepo za oko ali uvek idu na pobedu.

Nezaobilazna tema sa bivšim reprezentativcem i pomoćnikom selektora je reprezentacija Srbije. „Orlovi“ sigurno guraju ka Rusiji.

Ova reprezentacija na čelu sa Muslinom ima sjajnu priliku da se kvalifikuje za Svetsko prvenstvo. Mislim da ćemo taj cilj ostvariti. Selektor je dobar trener, izvanredna ličnost. Igrači su pokazali da mogu da igraju sa svkom ekipom u grupi. Želim da Srbija zaigra u Rusiji što bi bio veliki plus za srpski fudbal. Srpski fudbal nije tako loš kao što se predstavlja u medijima. Ima dosta kvalitetnih igrača i potreban je malo pozitivniji pristup. Naravno, tu smo i mi treneri i fudbaleri da svojim odnosom pokažemo da je tako. – zaključuje Nenad Sakić koji je u Seriji A, za Leće i Sampdoriju, odigrao 168 utakmica.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content