Protest zbog ubistva žena i deteta

Povodom ubistva žene, u prisustvu  troje dece, u prostorijama Centra za socijalni rad na Novom Beogradu i ubistva žene i deteta ispred Centra za socijalni rad u Rakovici, večeras u 17 časova ispred Kulturnog centra Kruševac biće održan protest.

U saopštenju Mreže žena protiv niislja i Autonomnog ženskog centra se u vezi sa pomentim slučajevima femicida kaže da je “nasilje prethodno prijavljivano institucijama, nasilnici osuđivani za nasilje prema ženi i detetu i nasilničko ponašanje, obe žene su bile u postupcima za poveru maloleltne dece,ali ove informacije nisu uzete u obzir kao visok stepen rizika po život žene i dece prilikom donošenja odluke o uređenju modela viđanja dece, niti su donete mere zaštitekako bi se obezbedila sigurnost i bezbednost žene i dece.

Institucije sistema pokazale su slabost prema nasilnicima i nasilničkom ponašanju, a ne odlučan odgovor na muško nasilje prema ženama. Dodatnu ljutnju izaziva reakcija profesionalaca na ubistva dece i žena, kojima je ovo povod da istaknu svoj loš položaj unutar sistema, a koji se ni na koji način nisu izjasnili zbog čega nisu primenili odredbe o obaveznoj saradnji koje su predviđene Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici.

Država raspolaže najznačajnim resursima i zato je njena odgovornost najveća. Čak i u situaciji razorenog sistema, poput ovog u kome živimo, država je daleko snažnija od dece i žena koje preživljavaju muško nasilje. Zato je utvrđivanje propusta i preuzimanje odgovornosti rukovodilaca za propuste od ključnog značaja za sistem – ukoliko sistem želi da se menja. Ukoliko ne želi da se menja, moraćemo da ga menjamo.”

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content