NOVI PROJEKAT: “Nezavisni mediji za slobodan protok informacija u Rasinskom okrugu”

Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK predstavio je novi projekat “Nezavisni mediji za slobodan protok informacija u Rasinskom okrugu”.

Projekat će biti realizovan od 1. oktobra 2022. godine do 31. maja 2023. godine na području Rasinskog okruga.

Cilj projekta je obezbeđivanje slobodnog  protoka tačnih  informacija u šest lokalnih samouprava u Rasinskom okrugu kroz istraživanja i analize, praćenje i jačanje kapaciteta lokalnih nezavisnih medija. Specifičan cilj projekta je pružanje podrške istraživačkom novinarstvu u oblasti praćenja aktivnosti lokalnih samouprava i transparentnosti. Tokom rada na projektu sarađivaćemo sa lokalnim medijima iz Rasinskog okruga ali i drugim akterima – lokalnim samoupravama, organizacijama civilnog društva i, naravno, građanima“, istakao je na konferenciji za novinare Slaviša Milenković, menadžer projekta.

Tokom realizacije projekta biće realizovana istraživanja odnosno ankete sa medijima, građanima, kao i debata sa predstavnicima organizacija civilnog društva.

U kontaktu sa kolegama novinarima često čujemo njihovo mišljenje da sve teže dolaze do pravih informacija, da su lokalne institucije sve zatvorenije. Građani, takođe, nisu najzadovoljniji komunikacijom sa nadležnim institucijama. Zato želimo da uradimo jedan kompleksan projekat, da čujemo mišljenje svih aktera i sagledamo šta treba menjati da bi svi bili zadovoljni”, dodaje Milenković.

Projekat “Nezavisni mediji za slobodan protok informacija u Rasinskom okrugu” realizuje se u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD u Beogradu a andministrira Media i Reform Centar Niš. Ovo je drugi projekat koji realizuje CINK a koji se realizuje uz pomoć istih donatora.

Projekat “Ekonomski položaj i sloboda medija u Rasinskom okrugu” je završen krajem septembra tako da smo odmah nastavili rad na novom projektu. Izuzetno smo zadovoljni saradnjom sa Media i Reform Centrom iz Niša koji je veoma respektibilna organizacija i drago nam je što ćemo ponovo raditi sa njima. Naravno, realizacija ovakvih projekata ne bi bila moguća bez kolegijalnosti i angažovanja novinara i medija iz našeg okruga”, zaključuje Slaviša Milenković.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content