OBAVEZA POSLANIKA: Prijava imovine u roku od 30 dana od imenovanja

Novoizabrani narodni poslanici dužni su da u roku od 30 dana od verifikovanja mandata u Skupštini Srbije prijave svoju imovinu i prihode Agenciji za sprečavanje korupcije.

Javni funkcioner podnosi, u roku od 30 dana od dana izbora, postavlјenja ili imenovanja, Agenciji izveštaj o svojoj imovini i prihodima , imovini i prihodima supružnika ili vanbračnog partnera, kao i maloletne dece ukoliko žive u istom porodičnom domaćinstvu, prema stanju na dan izbora, postavlјenja ili imenovanja.

Javni funkcioner koji je po prestanku javne funkcije odmah ponovo izabran, imenovan ili postavlјen, ne podnosi ponovo Izveštaj ako nema promene podataka iz prethodnog Izveštaja, ali je dužan da o tome obavesti Agenciju u roku od 30 dana od dana ponovnog izbora, postavlјenja ili imenovanja.

Izveštaj podnosi i lice kome je prestala javna funkcija, u roku od 30 dana od dana prestanka javne funkcije, prema stanju na dan prestanka javne funkcije.

Zoran Tomić (SNS) je narodni poslanik prvi put postao 2020. godine. Avgusta 2020. godine Agenciji za sprečavanje korupcije podneo je dva izveštaja o stanju svojih finansija a treći, poslednji, 21. februara 2021. godine.

Prema ovom izveštaju on ima mesečni dodatak kao narodni poslanik od 34.308,66 dinara dok kao asistent na Poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu dobija 65.314 dinara. Vlasnik je automobila marke “ševrolet aveo” iz 2012. godine.

Nevena Đurić je, kao i Tomić, narodna poslanica od 2020. godine. Agenciji za sprečavanje korupcije je podnela dva izveštaja, prvi 2020. godine, a drugi 16. maja 2022. godine. Prema najnovijem izveštaju ona u Narodnoj skupštini Republike Srbije ima neto prihod od 128.000 dinara. Na osnovu nasledstva postala je vlasnica jedne trećine stambene kuće od 174,44 kvadrata i dvorišta od 4,8 ara.

Miroslav Aleksić se nakon dvogodišnje pauze vratio u Narodnu skupštinu. On je u poslednjih 12 godina Agenciji za sprečavanje korupcije podneo 10 izveštaja. Najnoviji je iz januara ove godine. Prema tom izveštaju Aleksić poseduje sedam parcela poljoprivrednog zemljišta na osnovu ugovora o poklonu i još dve na osnovu ugovora o zakupu. Vlasnik je dva automobila, “Mercedes Benc C180” iz 2001. godine, “Sitroen Gzara” iz 2002. godine i traktora “FOTON” iz 2017. godine.

U Bazi podataka ACAS nema podataka o imovinskom stanju dvoje poslanika iz Rasinskog okruga, Srđana Milivojevića i Marije Lukić. Oni imaju rok do 31. avgusta 2022. godine da prijave svoju imovinu i prihode.

 

 

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content