DR MIRJANA KRKIĆ: “Izgradnja Moravskog koridora je ogromna prilika za Ćićevac”

Za desetak dana, tačnije 21. avgusta, navršavaju se dve godine od kada je dr Mirjana Krkić na čelu Opštine Ćićevac, najmanje lokalne samouprave u Rasinskom okrugu. Sa njom smo razgovarali o tome šta je sve urađeno u prethodne dve godine i kakvi su planovi ove komune za budućnost.

 Uskoro se navršavaju dve godine otkada ste na čelu Opštine Ćićevac. Kako ocenjujete prethodni period? Šta su bili najveći izazovi u radu a čime  ste posebno ponosni?

Mirjana Krkić, predsednica Opštine Ćićevac

Period iza sebe ocenjujem kao pun izazova, napornog rada, u kojem smo obezbedili finansijsku stabilnost opštine Ćićevac i postavili temelje na kojima gradimo jedan moderniji Ćićevac. Najvećim uspehom tima sa kojim radim smatram stabilizaciju budžeta, a nakon toga sve ovo što sada radimo: faznu izgradnju sekundarne vodovodne mreže u naseljenim mestima Gornja Lučina i Pojate, rekonstrukcije zgrade Narodne biblioteke, izgradnju puta Braljina-Trubarevo, projektovanje linijske kanalizacije i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i učešće opštine Ćićevac u projektu „Čista Srbija“ koji našu opštinu svrstava u red opština u kojima će se graditi kanalizaciona mreža i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, pojektovanje zgrade novog vrtića za naše najmlađe, zamena stolarije na OŠ „Vojvoda Prijezda“ u Stalaću nakon više od 50 godina, izgradnju dečijeg igrališta u Pločniku, sređivanje dvorišta i postavljanje nove ograde u osnovnoj školi u Pojatu, rekonstrukciju bazena za pijaću vodu „Krušak“, obnovu mehanizacije u javnom preduzeću, nabavku novog sanitetskog vozila i ostale opreme za Dom zdravlja Ćićevac, i još mnogo toga.

Šta vidite kao najveći izazov za Opštinu Ćićevac u naredne dve godine, do 2024. godine?

Najveći izazov je učešće Opštine Ćićevac u projektu “Čista Srbija” u okviru kog će se graditi  linijska kanalizacija i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kao i projektovanje i izgradnju novog vrtića

Kako ocenjujete saradnju sa državnim institucijama a kako sa lokalnim samoupravama iz okruženja (Kruševac, Varvarin, Paraćin, Ražanj….)?

Nakon dve godine i svega što je uradjeno za Opštinu Ćićevac, duboko smo svesni da bez podrške Vlade Srbije i stabilne politike koju vodi Predsednik Aleksandar Vučić, ni Opština Ćićevac ne bi uspela da se oporavi od finansijskih teškoća u kojima se nalazila. Svi projekti koji su realizovani u našoj opštini su realizovani uz pomoć resornih ministarstava.

Što se tiče saradnje sa okolnim opštinama i Gradom Kruševcem, mogu da se pohvalim izuzetnom saradnjom i neizmernom pomoći od svih, a posebno Grada Kruševca. Nekako smo svesni činjenice da samo jak Okrug može da iznedri jake i stabine opštine.

Da li je izgradnja autoputa nova prilika za Ćićevac ili opasnost da ostane izolovan?

Izgradnja Moravskog koridora je ogromna prilika za sve opštine koje se nalaze na trasi novog autoputa, ali se i same opštine moraju prilagođavati novonastaloj situaciji i uskladiti svoj plan razvoja sa prilikama koje donosi nova saobraćajnica.

U toku je izrada Plana razvoja opštine Ćićevac. Šta očekujete od ovog dokumenta i koliko će vam pomoći u planiranju budućeg razvoja opštine Ćićevac?

U saradnji sa udruženjem „Evrokontakt“ iz Kruševca, uz pomoć Vlade Švajcarske radimo na pripremi jednog od najznačajnijih dokumenata za opštinu Ćićevac, na kome se temelji budući razvoj naše opštine.

Izradi smo pristupili vrlo temeljno i sa posebnom pažnjom jer smatramo da je bitno opštinu pozicionirati kroz ovaj dokument kao opštinu razvoja, opštinu velikog turističkog potencijala i opštinu u koju će se mladi vraćati i zasnivati porodice u budućem periodu. Imamo izuzetan položaj, povezanost sa svim delovima naše zemlje, novu, najmoderniju saobraćajnicu- Moravski koridor, kreće izgradnja brze pruge Stalać-Đunis, izuzetan lokalitet Mojsinjska Sv.Gora,  i sve nam to daje za pravo da možemo sanjati velike snove u maloj opštini.

Ove godine je popis stanovništva. Broj stanovnika Opštine Ćićevac se kontinuirano smanjuje i prema procenama je pao ispod 9.000. Šta lokalna samouprava može da učini da se ovaj trend barem zaustavi i kako smanjenje broja stanovnika utiče na život u opštini?

Broj stanovnika je svakako u padu i to je ono što nas najviše zabrinjava, jer sav razvoj, ubrzana izgradnja i sve ostalo je beznačajno ako nemamo za koga. Upravo obezbedjivanjem boljih uslova za život, boljom infrastrukturom, boljim uslovima za školovanje, izgradnjom vrtića, razvojem sporta, obezbedjivanjem novih radnih mesta i svime onim što čini razvoj opštine mora da se trudimo da najpre zaustavimo odliv mladih, a kasnije podstaknemo i njihov povratak.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content