Objaviti sastave komisija za sufinansiranje

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja i Asocijacija medija zatražile su od Ministarstva kulture i informisanja Srbije da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju, hitno objavi sastav komisija za sufinasiranje proizvodnje medijskog sadržaja od javnog interesa i objasni po kojim kriterijumima su osnovane te komisije.

Navodeći da komisije rade od prošle nedelje, medijska koalicija je zatražila od Ministarstva i da objavi sve predloge kandidata za komisije i dostavljene biografije, “da bi javnost imala uvid u to ko je predložen, a ko odabran da odlučuje o raspodeli novca poreskih obveznika za sufinasiranje proizvodnje medijskih sadržaja od javnog interesa”.

Prema saznanju Koalicije, te komisije većinskim delom nisu sastavljene od predstavnika reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja, već od predstavnika udruženja i koalicija koja ni postojeće zakonske odredbe ne poznaju dobro, i čiji su predstavnici potpisali upravo povučeni nacrt Medijske strategije”, piše u saopštenju medijske koalicije, koje je preneo UNS.

Navodeći da u postojećem sastavu komisija, UNS i NUNS kao dva najveća i najreprezentativnija novinarska udruženja, imaju po dva člana, dok lokalno udruženje Društvo novinara Niša i PROUNS imaju ukupno sedam članova, medijska koalicija je pozvala Ministarstvo kulture da “ne obesmišljava proces projektnog sufinansiranja favorizovanjem nereprezentativnih udruženja”.

Predstavnici tih udruženja su dokazali nestručnost i pristrasnost na mnogim lokalnim konkursima, kao u Kikindi, Smederevu ili Pančevu, dodeljujući javna sredstva raznim fantomskim medijima koji nisu proizveli bilo kakav sadržaj“, piše u saopštenju.

Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja čine Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Lokal pres, Anem i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV).

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content